• Yvonne Anglesjö är inne på sitt andra år som Vita Hästens klubbordförande och styrelsens ordförande. Foto: Tina Andersson
  • Hunden Bilbo fick Yvonne i födelsedagspresent av vännerna och har varit en trogen vän i 14 år. "Vi är lika envisa han och jag. Han betyder jättemycket för mig.", säger hon. Foto: Tina Andersson
  • Yvonne Anglesjö är inne på sitt andra år som Vita Hästens klubbordförande och styrelsens ordförande. Foto: Tina Andersson

Yvonne vill ta Hästen mot toppen

Hon fick företagandet med modersmjölken. Sex företag och otaliga styrelseuppdrag senare har hon landat i ordförandestolen för Vita Hästens styrelse. Vår tidning har träffat Yvonne Anglesjö och pratat om hockey, företagande och vilka karaktärsdrag hon och den fyrbeta vapendragaren Billbo, har gemensamt.

Hon har bott i Norrköping under hela sitt liv där hon, bokstavligt talat, föddes in i företagandet. Bakom disken på mamma Christina Sjöbloms Café 12:an och Fords Restaurang, fick hon från tidig ålder en inblick i företagarvärlden. Redan som 18-åring startade hon sin egen verksamhet för rengöringsprodukter. Senare skulle hennes egna barn, precis som hon en gång, ta sina tupplurer och äta mellanmål bakom kulisserna på olika affärsverksamheter.

– Jag var ständigt med mamma. Hon gav mig driv och engagemang, och att man alltid ska göra rätt för sig. Det gick hur bra som helst, även när mina egna barn var små. Att vara företagare är en livsstil, säger Yvonne Anglesjö.

Väljer den glada vägen

Det är sådan hon är. Hon väljer att se möjligheterna istället för motgångarna och drivs av utveckling, både den egna och andras. Det var också en stor anledning till att hon, efter noggrant övervägande, valde att tacka ja till ordförandeskapet i styrelsen för den ekonomiskt pressade hockeyklubben. Men när valberedningens ordförande, Ulrik Bergman, ringde och ställde frågan för drygt två år sedan, var svaret inte alls självklart.

– Jag ägnade ett halvår åt att iaktta och studera klubben, eftersom jag vet att ekonomin var en av de största och mest avgörande frågorna, säger Yvonne och fortsätter med att svara på frågan om hur tiden i ledarstolen varit hittills:

– Det har varit en utmaning och vi har kommit långt med vårt förändringsarbete, även om vi inte riktigt är i land ännu.

Lika barn leka bäst

Det är en disgrå januarimorgon när vi ses på Vita Hästens kansli, som ligger i anslutning till träningshallen på Himmelstalund. Flaggan utanför ingången vittnar om att det är matchdag, där viktiga poäng måste hämtas hem för truppen, som kämpar på bland bottenlagen i hockeyallsvenskan. Pigga följeslagaren Bilbo trippar vant in på kontoret, men uppskattar inte en intervjusituation i ett rum med stängda dörrar.

– Han är ganska envis. Man gör inte som man vill med honom, vi är lite lika på det sättet, skrattar Yvonne och berättar om hans ras, basenji, som är en afrikansk urhund som lever vilt än idag.

Vill fånga större intresse

Även om dagarna till stor del upptas av hockey nuförtiden, är intresset för sporten relativt nyfunnet.

– Det är faktiskt killarna i lagets förtjänst. Efter hand som jag lärde känna dem fick jag också en större inblick i spelet och blev biten. En stor del av min vakna tid går till hockey och jag går på alla hemmamatcher, säger hon.

En ständig utmaning och ett av styrelsens grunduppdrag är att öka intresset för sporten och locka större publik till matcherna. Genom att föra ut och presentera spelarna i A-truppen bland företag och olika event, hoppas man kunna skapa mer personliga relationer dem emellan.

– Jag hoppas att de ska få samma koppling som jag. Allt blir roligare om man har kunskapen, säger Yvonne.

Vill vara föredöme

Sin relativt korta tid på posten till trots, har hon också sett till att klubben tar sitt ansvar genom samhälleligt engagemang. Förra året inledde man ett samarbete med FN’s jämställdhetsenhet UN Woman, som arbetar mot diskriminering, våld och sexuella trakasserier mot kvinnor och flickor. Engagemanget innebär bland annat att spelarna utbildas i frågorna och att klubbens värdegrund stärks. Den 29 november i fjol visade man sitt ställningstagande med att spela match i orange ställ.

– Vi är det första hockeylaget i världen som deltar i det här projektet och responsen har varit enorm, allt ifrån våra sponsorer till riksmedia och media ute i Europa har visat intresse. Vita Hästen tycker att frågan är viktig att ställa sig bakom och gör att vi som allsvensk hockeyklubb har möjlighet att vara ett föredöme för andra sportklubbar och i samhället.

Samarbetet fortsätter och kommer att visa sig på flera sätt framöver.

Trots ett idogt arbete med att få bukt med negativa siffror, ser Yvonne positivt på framtiden med klubben.

– Så länge det finns någonting att utveckla så fortsätter jag. Det viktigaste är att ha roligt och det har jag.

 

Yvonne Anglesjö

Ålder: 54 år

Familj: Man och två vuxna barn

Bor: Centrala Norrköping

Intressen: Mental träning och hundpromenader

Bästa med Norrköping: Vårt fantastiska möjligheter med Industrilandskapet och företagarandan som har växt sig så stark. Stan andas nytänk.