• Eva Vestlie Kastensson driver Yogayama mitt i centrala Norrköping. Foto: Tina Andersson
  • Eva Vestlie Kastensson driver Yogayama mitt i centrala Norrköping. Foto: Tina Andersson
  • I de ljusa, harmoniska lokalerna finns det också en butik där det bland annat finns teer. Foto: Tina Andersson
  • Stödkuddarna och de mjuka bomullsfiltarna är bra hjälpmedel under yogan. Foto: Tina Andersson

Yoga för hälsans skull

Ny studio mitt i Norrköping

På Hantverkaregatan i centrala Norrköping finns en plats för lugn och total närvaro, som en motpol till kvarterets uteliv och kommers.

– Yogan behövs mer än någonsin, säger Eva Vestlie Kastensson.

Efter att ha tränat under stora delar av sitt liv sökte hon upp yogan först efter 50 års ålder och fastnade omedelbart för träningsformens mentala och fysiska effekter.

– Jag har studsat på alla träningspass som finns och lyft vikter på gym, men till slut fanns det inte mer rörelser, man stagnerar. Med yogan blev jag mer rörlig och ledsmärtan som jag har haft tidigare försvann, säger Eva Vestlie Kastensson.

Fördjupa sig

För att fördjupa sig i yogans värld, gick hon för sin egen skull, en grundlig utbildning där alltifrån kroppens anatomi och yogans filosofi till skaderisker studerades. Med de kunskaperna hade hon siktet inställt på att kunna arbeta som yogalärare efter pensionens intåg i livet, men slumpen ville annat.

– Jag mötte Estelle Nordenfalk som är vd för Yogayama och fick frågan om jag inte ville starta en franchise i Norrköping. Efter tio dagas tysthet i Indien tog jag beslutet och det fanns liksom inga tvivel, säger Eva.

Därmed lämnade hon sin anställning inom bankvärlden och satsade helhjärtat på att sprida yogan i Norrköping. I mars slog hon upp portarna och de så kallade yogisarna har redan hittat dit.

– Det verkar finnas ett uppdämt behov av yoga i Norrköping. Hittills har vi 250 nya medlemmar som går på våra klasser. Det känns otroligt roligt.

Vill utveckla

Idag har yogastudion tio yogalärare knutna till sig och erbjuder både meditation och yoga under 21 klasser i veckan för alla nivåer – från nybörjare till erfarna yogisar. På sikt hoppas hon kunna utöka både antalet lärare och klasser.

– Det finns många vägar in i yogan, men vi bedriver den ur ett hälsoperspektiv, säger hon och beskriver vad som händer när kroppen rör sig i de olika yogapositionerna.

– Man talar om yogans sju olika shakran, energier, som sätts igång när blodflödena ökar. Så syresätter vi också kroppen på ett helt annat sätt.

Hon intygar att bilden av yoga med avancerade hand- och huvudstående positioner är en schablon och inte ett utpräglat mål hos Yogayama.

– Det viktiga är att prestige och krav lämnas utanför dörren. Här gör alla efter egen förmåga. Man brukar säga "Do your yoga and it will come to you" och det stämmer så väl. De flesta går härifrån med ett leende på läpparna.