• Kathleen Ginyard och Jan Lunde driver Norrköpings Kundaliniyogacenter. Foto: Emma Garzon
  • Under sommaren hålls yogapass i tältet som skyddar mot regnet. Vid fint väder går det även att yoga vid vattnet. Foto: Emma Garzon

Yoga flätas samman med naturen

Till tonerna av gongen och Jan Lunde och Kathleen Ginyard rogivande röster är det lätt att stänga av omvärlden och gå in i sig själv. I sommar har Norrköpings Kundaliniyogacenter gongmeditation, yoga bland grönskan och yogapaddling för den som vill flyta på vattnet och därefter sträcka ut kroppen på stranden eller solvarma klippor.

Från det vita tältet, som skyddar mot sommarregnet, kan yogautövarna blicka ut över böljande fält och Göta kanal – även kallat Sveriges Ganges. När vädret tillåter går det även att yoga vid vattnet. Här på Ängsbacken Övre utanför Söderköping får man försvinna från stadsbruset och uppleva naturens lugnande omfamning.

– Vårt koncept är yoga och grön hälsa vilket är en oslagbar kombination. Det handlar mycket om att leva naturnära och äta bra, exempelvis egenodlad, vegetarisk och glutenfri mat, säger Kathleen Ginyard som driver Norrköpings Kundaliniyogacenter med sin man Jan Lunde.

Sov till gongspel

På Ängsbacken Övre finns även gongmeditation. Man får lägga sig ner på mattan under en timme och bara slappna av medan Kathleen Ginyard och Jan Lunde spelar på gongen. Hela rummet fylls av behagliga vibrationer som minskar stressnivåerna. I september kommer duon, i samarbete med kollegor, hålla i gongpuja. Först får deltagarna vara med på ett yogapass och därefter följer sju timmars sömn till ljudet av gongar. På morgonen blir det återigen yoga eller meditation och en lätt och närande frukost.

Yogapaddling i skärgården

Om man hellre vill komma ut till skärgården anordnar Norrköpings Kundaliniyogacenter yogapaddling.

– Vi tar med en liten gong och paddlar ut tillsammans till en ö. Där äter vi och har ett yogapass på klipporna eller stranden, berättar Jan Lunde och tillägger att de även har yogapaddling på Göta kanal.

Han visar några bilder från tidigare gånger de har haft yogapaddling och det går tydligt att se deltagarnas avslappnade och lyckliga ansikten.