• Jan Lunde är en av arrangörerna bakom konstyogafestivalen i Söderköping. Den första på orten. Foto: Kajsa Nilsson

Yoga + konst = sant

Något så ovanligt som konstyogafestival bjuds det i Söderköping i slutet på april. – Jag känner inte till att det arrangeras på andra håll, säger yogaläraren Jan Lunde, en av dem som ligger bakom.

Redan förra året var det ett liknande evenemang på konstmuseet i Norrköping. Tanken var en upprepning i år men museet är stängt för ombyggnad så de tre yogalärarna Jan Lunde, Kathleen Ginyard och Anne-Louise Kroon valde Waldorfskolan i Söderköping i år.

– Alla är välkomna, både nybörjare och de som hållit på med yoga förr. Det blir mycket yoga, man lyssnar på musik, sjunger mantrasång, det blir frigörande målning och för kroppen vibrerande gongbad. Och mycket annat, berättar Jan Lunde.

Logisk mix

Kombinationen yoga och konst är logisk. Jan Lunde förklarar.

– Yoga gör att spärrar släpper och det gynnar det frigörande måleriet. Man får ur sig saker som annars inte kommit fram, påpekar han.

De som väljer konstyoga helgen fredag 25 april till söndag 27 april kan sova över på skolan om så önskas. Till aktiviteterna används ytterligare tre salar.

– Förra året kom folk från Västervik och ännu längre bort och en del valde att bo över, förtäljer Jan Lunde.

Jan Lunde, Kathleen Ginyard och Anne-Louise Kroon är alla tre yogalärare och håller kurser på sina hemorter Norrköping och Söderköping. Alla tre kan sin sak.

– Utbildningen till yogalärare pågår i ett år. Man är med på yogapass, studerar pass och leder pass. Det är en gedigen utbildning, poängterar Jan Lunde.

Välbefinnande

Nämnda trio håller i yogapassen på Waldorfskolan, Jan Övinge leder målningen och tre musiker gör detsamma med musikinslagen. Skolans kock står för maten som lagas på plats.

– Maten är en viktig del i sammanhanget. Det blir både vegetarisk, ekologisk och ayurvedisk, berättar Jan Lunde.

Vad har hänt med den person som lämnar konstyogafestivalen på söndag?

– Jag kan bara tala för mig själv och efter en sådan helg mår jag mycket bra. Man blir lugn i sinnet. Vi har kallat det en helg för välbefinnande, avrundar yogalärare Jan Lunde.