• Wilhelm Malmqvist från Himmelsby vann den prestigefyllda kocktävlingen. Foto: Tommy Pettersson
  • Paul Svensson och Louise Ridderström samtalar strax innan föreläsningen. Foto: Tommy Pettersson
  • Alexandra Zazzis föredrag var mycket uppskattat. Foto: Tommy Pettersson
  • Ingvar Gustafsson från Eklunds är en av veteranerna på matmässan. Foto: Rawad Nissan
  • Framtidens mat, insekter i olika slag. Foto: Tommy Pettersson
  • Son och far från Blåklint var naturligtvis där. Foto: Tommy Pettersson

Wilhelm Malmqvist vann kocktävlingen

Den 18-19 mars genomfördes Norrköpings mat- och dryckesmässa "Makalöst gott" för andra året i rad.

Det var kändistätt i år på den välbesökta mässan i Louis De Geer. Kockarna Paul Svensson, Alexandra Zazzi och bagaren Sébastien Boudet var alla dragare. En fullträff i år var att man samlade alla utställare under ett tak och mixade mat- och dryckesföretag i en mustig soppa.

Tävling som växer

Paul Svensson föreläste på lördagen om klimatsmart mat och Alexandra Zazzi pratar samma dag om bra vardagsmat. På fredagen var det den franske bagaren Sébastien Boudet som höll föredrag och bakade.

För elfte året anordnades också tävlingen Årets Östgötakock. Tävlingen anordnas av ekonomiska föreningen Östgötamat och Svenska kockars förening. De fyra finalisterna stod på scenen och komponerade välsmakande rätter från östgötska råvaror som den namnkunniga juryn sedan skulle bedöma.

Segrade i år gjorde Wilhelm Malmqvist från Himmelsby gårdshotell. Juryn som bland annat bestod av Paul Svensson som huvuddomare skrev följande motivering:

"En hållbar grönsaksorienterad matlagning, där en vågad förrätt med klockren smakbild efterföljs av en varmrätt med jordnära smaker, nutida presentation, skapad av säsongsenliga råvaror, som ger en tydlig regional koppling. Vinnaren har gett oss en måltidsupplevelse vi sent ska glömma".

Utbud

Drygt 40 utställare fanns på plats och besökarna tog tillfället i akt och provsmakade alla möjliga former av god mat och dryck. Utbudet bestod av allt från ost, lakrits, choklad, oliver, glass, mejeriprodukter, viltkött och kroppkakor till öl, vin och sprit. Vi som var modiga provsmakade också tång och insekter.

– Det var en härlig stämning på mässan. Jag blir glad över att folk har roligt och även tar sig tid att sitta och lyssna på fantastiska föredrag. Sedan måste jag framhålla kocktävlingen som växer i höjd varje år. Enligt juryn var det fyra väldigt duktiga och jämna tävlingsdeltagare i år, säger Louise Ridderström från arrangerande Östgötamat.

Allt detta skedde i samband med mässan Smaka på Östgötamat på Louis de Geer Norrköping lördagen den 19 mars 2016. Arrangörerna Östgötamat, Franz Jäger Event och Louis De Geer kan redan nu se fram mot 2017 för att årets mässa blev en klar framgång.