• Nu vill Åke Wester sälja sitt närodlade och ekologiska vin i Norrköping. Vägen dit ser dock lång och besvärlig ut. Foto: Tommy Pettersson

Wester vin vill sälja i Norrköping

Inte helt självklart för lokal odlare

Westervin vill nu etablera sig i Norrköping men vägen dit och innan man hittar det lokalt producerade vinet även i butiken i Ingelstad så finns det många utmaningar att ta tag i. Westervin är Linköpings mest närodlade och finns på de tre närmaste Systembolagen av Åke Westers odlingar men nu vill han närma sig länets andra stad och finnas även för Norrköpingsborna men se, det är inte helt enkelt.

Tre var tio

– Förut så var det så att de lokala odlarna skulle finnas i de tio närmaste butikerna men så ändrade man till de tre närmaste utan att komma med någon som helst motivering, berättar Åke Wester när han står i sin monter på Mat och Dryckesmässan i Norrköping. Han liknar Systembolagets attityd med hur det var i forna Sovjetunionen och fortsätter:

Moment 22

– För att jag ska få sälja mitt vin i Norrköping måste det finnas en efterfrågan och hur ska det kunna göra det om jag inte får ha mina produkter i deras sortiment. Det är ett riktigt moment 22 men jag har tänkt att jag ska skapa en efterfrågan genom att här på mässan be folk att skriva under de listor jag har med mig och där det står ”Jag vill kunna köpa närodlat Westervin i butiken Ingelstad Norrköping” så får vi se vad som händer. Hittills har ett hundratal personer skrivit på men när jag frågade hos Systembolaget kunde igen svara på hur många underskrifter det skulle behövas för att man skulle hörsamma dem, avslutar Åke Wester som nyligen fått sina viner EU-certifierade.