Volontärer ska hjälpa Norrköpingspolisen

Polisen i Norrköping kommer att börja använda volontärer i sin verksamhet till hösten. Anledningen till att frågan om volontärpoliser fått skjuts nu är Bråvallafestivalen.

Stockholm har sedan 2003 haft volontärer som komplement till polisen och Brottsförebyggande rådet i Norrköping väckte frågan redan 2010. Nu har frågan fått skjuts av Bråvallafestivalen, där man önskade kunna ta volontärpolisen i bruk.

– Till dess hinner vi inte, men i höst kommer vi igång säger Björn Folkesson, polismästare.

Komplement till polisen

Volontärerna ska ses som ett komplement till utbildade poliser och utföra sysslor som polisen normalt inte hinner med.

– Det kan handla om att vara ute och vandra, att informera om det är en inbrottsvåg i ett område eller att vara synlig i Ingelsta under juletid, säger Björn Folkesson.

Volontärerna beskrivs som polisens extra ögon, öron, händer och fötter. Myndighetsutövning får de däremot inte använda sig av.

– Nej, det är väldigt viktigt att det är polisen som står för det, säger Björn Folkesson.

Alla kan ansöka

Vem som helst som fyllt 18 år kan ansöka om att bli volontärpolis. Platserna kommer sedan tillsättas ungefär som vid en vanlig ansökningsintervju. Man läser CV, gör intervjuer och pratar med referenser.

– Den stora skillnaden mot en jobbintervju är att vi kollar i belastningsregistret. Man räknar med att tillsätta 25-50 volontärpoliser.