• Zana Aziz har många års erfarenhet av att jobba som kock. För två år sedan tog han över Pizzeria Massimo i Norrköping. Foto: Max Elofsson

VM nästa för Zana Aziz

Pizzabagaren Zana Aziz från Norrköping kommer att vara med när världsmästerskapen i pizzabakning avgörs. Zana ser mycket fram emot att få vara med och representera Sverige i tävlingen som hålls i pizzans hemland Italien.

Zana Aziz har en gedigen erfarenhet av att göra pizzor. I dag driver han Pizzeria Massimo i Norrköping med totalt tre anställda. Massimo har han ägt i två år och dessförinnan har han jobbat många år i köket på andra restauranger i Norrköping.

Att han nu ska vara en av tre svenska representanter i VM i pizzabakning tycker han känns stort.

– Det känns riktigt kul och bara att få komma såhär långt känns jättebra, säger Zana Aziz.

Få inspiration

Den svenska uttagningen sker på tre platser, Stockholm, Göteborg och Malmö. Zana deltog i Stockholm och blev därmed den första svensken att bli klar VM.

Den stora anledningen till att just han har tagit sig så här långt tror han beror på att han brinner för att skapa pizzor. Att tycka att det är roligt är en förutsättning för att lyckas. Den största anledningen till att han ställde upp i uttagningen var för att han vill åka till mästerskapet och inspireras av andra och kanske ta med sig några nya färska idéer till sin pizzeria.

– Jag känner att man kan lära sig något samtidigt som man tävlar, säger han.

Gör något nytt

Under pizzabaknings-VM deltar 650 personer från 60 länder och de tävlar i olika kategorier. Några av dem handlar om snabbhet, dekoration och degakrobatik, men Zana kommer att ställa upp i "Bästa smak". Där får de tävlande fria händer att skapa en pizza på elva minuter. Viktigt att tänka på är att den ska vara nyskapande och framför allt smaka gott.

I den svenska uttagningen gjorde Zana en mangopizza men den tror han inte kommer att gå hem när VM avgörs. I stället kommer han att satsa på en helt ny pizza med inspiration från havet.

– Det blir en pizza med blåmusslor och tigerräkor bland annat. Jag har testa och tränat på att göra den några gånger och jag tycker med blir väldigt god, säger han.

Pizzeria Massimo byter ut sin meny varje år, därmed säger han att det inte är omöjligt att VM-pizzan kan dyka upp så småningom om det blir succé i tävlingen. VM hålls i Parma i Italien under tre dagar i maj.