• Johanna Palmér har en lämplig utsikt över kommande Ostlänken, från kontorets fikarum. Foto: Fanny Miles

Visioner för Ostlänksregionen

Journalistdrömmarna inom ekonomi byttes mot entreprenörsdriv. Johanna Palmér vill inte bara skriva om förändring utan hon vill vara med och jobba för förändring. Åren i Stockholm och tiden i London gav henne redskapen att ta sig an rollen som vd på Östsvenska handelskammaren. Här, med utsikt över blivande navet inom regionen East Sweden - kommande Ostlänken, har hon befunnit sig i fem år. Tre av dem som vd.

Östsvenska handelskammaren har funnits i över 100 år och har 650 företag som medlemmar i Östergötland, Södermanland och på Gotland. På sätt och vis kan man säga att Johanna Palmér tog plats i en konventionell struktur.

–Jag är den första kvinnliga vd:n och den yngsta vd:n någonsin för den här organisationen. Jag tycker de fattade ett bra beslut när de gav mig uppdraget, säger Johanna Palmér.

Journalist sedan barnsben

Hon är självsäker i sin roll och lättsam som person när vi träffas på kontoret i Linköping. Kanske beror det på att hon har en gedigen erfarenhet i ryggen trots sin ringa ålder. Eller så beror det gladlynta sättet på att det är fredag. Vilket som är det lätt att förstå varför just Johanna Palmér får titulera sig vd.

–Jag har egentligen ingen traditionell bakgrund inom industrin. Jag läste till civilekonom i Örebro och efter utbildningen fick jag mitt första jobb inom organisationen Unga aktiesparare där jag bland annat var chefredaktör för tidningen Stock magazine. Inte helt förvånande eftersom jag alltid har haft ett intresse i att skriva. Jag delade ut min egen tidning som barn på gatan i Linköping tills grannarna tröttnade på mig och låtsades inte vara hemma, säger Johanna och skrattar åt minnet.

Stipendium till London

Ett år i Stockholm ledde så småningom till att hon fick möjligheten att praktisera på den svensk-brittiska handelskammaren i London då hon tilldelades ett stipendium av Anders Wall.

–Handelskammaren i London är en social hubb för näringslivet. Det är ett centra för svenska näringslivstoppar kan man väl säga, förklarar Johanna Palmér. Handelskammaren i London firade då 100 år och hon fick rollen som projektledare och ansvarig kontakt för bland annat Ingvar Kamprad som var där i rollen som pristagare.

–Ingvar och hans fru Margareta var oerhört vänliga och rara, berättar hon.

Kärleken i huvudstaden

Även om stipendiet ledde henne till London lämnade hon inte skrivandet hemma i Sverige. I England arbetade hon vid sidan av engagemanget i handelskammaren som frilansjournalist för ekonomitidningen E24. Ett år lång blev tiden i London innan flyget for mot Stockholm igen.

–Jag hade min pojkvän kvar i Sverige så jag ville hem. När jag kom tillbaka fick jag ta ytterligare en vända i mina funderingar kring om jag skulle satsa på journalistiken eller om jag skulle hoppa på något annat. Det finns en entreprenör i mig som vill vara med där det händer i stället för att bara skriva om det som händer. Så jag lade journalistiken på hyllan och tog jobb som kommunikationskonsult på Diplomat communications. Jag stannade där i fem år och hann under den tiden både gifta mig och bli gravid, berättar den drivna strategen.

Nya perspektiv med barn

Att få barn förändrade Johanna Palmérs syn på var hon ville att livet skulle levas. Det sociala nätverket var stort men både makens och den egna släkten fanns i Linköping och hemlängtan smög sig på mer och mer.

–Vår dotter föddes i februari 2009 och inom loppet av fyra veckor hade vi köpt en hästgård i Linghem och var på väg hem med ett flyttlass, berättar hon med ett lättsamt skratt.

Även om känslan över att ha fötterna på östgötsk mark igen var tillfredställande tog det ett tag att acklimatisera sig då storstadstjejen inom henne fortfarande ville fram.

–Jag var föräldraledig en tid efter att vi flyttat hem och jag minns att jag tänkte att jag hade begått karriäristiskt självmord i och med flytten. Jag var lite lost trots att allt var så bekant. Det tog cirka sex månader för mig att avstockholmifiera mig och i stället börja se fördelarna med flytten, säger hon med eftertryck.

Föräldraledigheten gick och Johanna Palmér bestämde sig för att söka jobb i Östergötland för att slippa pendla till Stockholm. Östsvenska handelskammaren dök upp och en ansökan skickades in.

– Jag fann det intressant att handelskammaren fungerar som en skärningspunkt mellan näringsliv, offentlighet och akademi, säger hon.

Livslärdom

Under ett och ett halvt år arbetade hon som informationschef innan hon blev tillsatt i rollen som vd. Då var hon gravid i åttonde månaden med andra barnet. Arbetet fick därför vänta tills efter föräldraledigheten. Tiden som följde blev dock tung för vd:n och hennes familj. Dottern Estelle föddes med en svår hjärnskada som medförde vård tjugofyra timmar om dygnet. Hon pratar sakligt om vad som hände.

–Vi hjälps alla åt för att få det att fungera. Resan med Estelle har varit en av livets största lärdomar, säger hon lugnt.

Tillbaka på jobbet

Efter fem månader fanns hon på plats på handelskammaren igen, redo för nya tag.

–Ja, och inte heller den gången blev jag så långvarig på kontoret. När Östsvenska handelskammaren firade 100 år i april 2013 låg jag på bb igen. Vår tredje dotter föddes den natten, berättar hon med ett stort leende.

Visioner om att förändra

Sedan januari i år har hon dock befunnit sig inom handelskammarens väggar och visionerna är stora.

–Den här regionen har alla förutsättningar att bli Sveriges mest attraktiva tillväxtregion utanför storstäderna. Sveriges genom tiderna största infrastrukturprojekt ska dras just precis här - Ostlänken. Om vi ska förändra regionen måste vi samarbeta. Vi är perfekt placerade med två stora städer innehållande kultur och flygteknik, universitet och näringsliv. Vi är en liten region i en stor värld men har alla förutsättningar att få internationell lyskraft om vi kraftsamlar. Att vi är en liten region är en styrka, då ser man förändringar snabbare, säger Johanna Palmér bestämt och koncist och lutar sig tillbaka i stolen. Utanför passerar tågen på rälsen som snart kan bära denna region ut i världen.

FAKTA Johanna Palmér

Ålder: 34 år.

Uppvuxen: Linköping.

Bor: Rystad.

Familj: Man, tre barn och två marsvin.

Gör: vd på Östsvenska handelskammaren.

Fritid: ”OM jag har någon ”fri” tid tränar jag, dricker vin och läser böcker.

Inspireras av: Människor som har bottnat i sig själv.

Otippat: ”Jag är ett ohejdat Bon Jovi-fan.