• Återvinningen finns i hela Östergötland. Foto: Kajsa Nilsson

Vintagekläder, porslin och julsaker

Återvinningen Secondhand finns i länets tre stora tätorter Norrköping, Linköping och Motala. Med ett 80-tal anställda driver man butiker och restauranger med mål att hjälpa dem som har det sämre.

Hjälpverksamheten Återvinningen Secondhand har funnits i 23 år och har verksamheter i Norrköping, Motala och så Linköping som fått nya lokaler. I Motala driver man inte bara secondhandbutiker utan även två restauranger.

– Vi tar emot dödsbon, folk skänker saker till oss och vi hämtar även möbler och annat hos privatpersoner, berättar Bruno Lindblom som dels är ordföranden i ideella föreningen samt chef och ansvarig för verksamheten.

– Vi tvättar alla kläder och torkar av möbler och porslin som vi säljer här i butiken, säger Alice Reidarsson som arbetar på och med Återvinningen och hon berättar att när det gäller porslin, först och främst, så kan man fortfarande göra fynd men allt som oftast så kommer det uppköpare och snor åt sig godbitarna.

Fynd göres


– Men det är viktigt att veta man fortfarande kan komma hit och göra ett kap. Sedan tror jag bara en privatperson blir glad om kan tjäna en hundralapp eller två medan en uppköpare har det till jobb, säger Bruno Lindblom och fortsätter med att berätta att alla pengar som kommer in går till den fortsatta verksamheten och att anställa folk. All vinst går alltså tillbaka i in i verksamheten.

Sju ton

– Vi skickar ungefär sju ton saker till Lettland bara från Linköping varje månad, berättar Alice Reidarsson som även uttrycker stor tacksamhet mot dem som skänker saker till Återvinningen och dess verksamhet. Precis som det ska vara till jul så är det tomtar i varje hörn och glöggmuggar på var hylla.

– Jo, det är mycket julsaker just nu precis som det ska vara den här tiden på året. Vi lägger undan alla tomtar och allt pynt vi får in under ett år och sedan tar vi fram dem lagom till jul, avslutar Alice Reidarsson.