• Dale Reese är landets främsta expert på idrottsskador och en av de drivande krafterna bakom IFK Performance Center, där vem som helst har möjlighet att träna som ett proffs. "Att träna här ska vara en upplevelse", säger han. Foto: Mohamed Kabab
  • Dale Reese är landets främsta expert på idrottsskador och en av de drivande krafterna bakom IFK Performance Center, där vem som helst har möjlighet att träna som ett proffs. "Att träna här ska vara en upplevelse", säger han. Foto: Mohamed Kabab

Vill ta idrotten till nya nivåer

Flera mästerskap, internationella fotbollsklubbar och en egen världsmästartitel. Han är landets mest anlitade idrottsskadeterapeut med uppdrag som medicinsk koordinator i herrarnas fotbolslandslag och ytterst ansvarig för skadehantering och rehabilitering i IFK Norrköping. Vår tidning har träffat Dale Reese.

Han har bara fått några timmars sömn när vi ses en typiskt novembergrå onsdagsmorgon. Det har bara hunnit gått två dagar sedan svenska herrlandslaget skapade "mirakel i Milano" när de överraskande slet platsen till fotbolls-VM i Ryssland 2018 ur händerna på en av världens främsta fotbollsnationer, Italien.

– Det är helt otroligt, det går nästan inte att ta in, säger Dale Reese medan han förser sig med en kopp kaffe ur automaten i foajén på IFK Performance Center, där vi slår oss ner för en pratstund.

Vision blev verklighet

Vi sitter bokstavligt talat i en dröm. Dale har under många år varit en av de drivande krafterna bakom en träningsanläggning i världsklass, där det finns plats både för elitidrottare och för den som vill arbeta på en ny livsstil. För ett år sedan förverkligades visionen med anläggningen på Östgötaporten, där vem som helst kan träna som ett proffs efter den så kallade IFK-modellen.

– Jag har studerat de stora internationella klubbarna och hur de arbetar med spelarna i sina egna gym. Här riktar vi oss även till allmänheten, bland annat genom våra sponsorer och företagshälsovård. Vår satsning är unik och det är många som fascineras av hur vi kombinerar det här.

Missade avgörande match

Som flitigt anlitad idrottsskadeterapeut har Dale i rollen som spindeln i nätet, stenkoll på spelarnas träning och hälsa, vare sig det gäller i hemmaklubben eller i perioder tillsammans med landslaget.

Av matchen i Italien såg han ingenting, uppdateringar om hur det gick kom från hans fru, Ksenija Reese, via sms. Dale själv hade fullt upp med FIFAS dopingkontroll och fick senare också åka till sjukhuset i Milano med Jakob Johansson som olyckligt slet av korsbandet i matchens första halvlek.

– Jag hann fira med grabbarna ändå, intygar han.

Vägen till Sverige

Dale Reese är landets främsta expert på idrottsskador och är ett välkänt namn när det gäller att förebygga och rehabilitera idrottsutövare. Han är flitigt anlitad och har såväl Uefa-cupguld tillsammans med Sven-Göran Eriksson och IFK Göteborg, som VM-slutspel 1990 och Real Madrid bland sina meriter. Det idrottsmedicinska spåret inledde han hemma i uppväxtstaden East Palestine, Ohio, USA, efter att hans överrörliga leder satte stopp för en basketkarriär. Redan 1973 kom han till Halmstad för ett utbytesår, några år senare återvände han till Sverige för att forska i tejpning - Ett år som kom att resultera i en VM-titel.

– Det visade sig att jag var en jäkel på att tejpa fotleder och tog hem världsmästartiteln. Resultatet finns fortfarande med i tredje upplagan av en lärobok i idrottsmedicin, säger han och skrattar.

Kom till Norrköping

Flera olika klubbar och en landslagssejour senare fick han, i samband med att Olle Nordin återvände till Peking i början på 1990-talet, frågan att bygga upp laget. Men det första mötet med Norrköping ägde rum innan dess.

– Jag är intresserad av fornminnen och åkte hit för att se hällristningarna på Himmelstalund. Senare tog jag även dit min mamma, som skissade av ristningarna och satte upp på väggen hemma i Ohio.

Med avbrott för några år på en skadeklinik i Dallas, USA, återvände han till staden och laget som hjärtat klappar mest för. Här är han nu sedan 2010.

Brinner för utveckling

Dale är personlig och delar frikostigt med sig av anekdoter från sin fotbollskantade karriär, som han mest betraktar som en hobby.

– Jag lever för det här, att se människor utvecklas är en otrolig upplevelse, säger han och övertygar senare när han med glansiga ögon berättar om hur barn och unga under det veckolånga sommarlägret Stadium Sports camp går från klarhet till klarhet i sitt idrottsutövande.

Han har svårt att inte arbeta, det erkänner han, pensionen tänker han inte ens på. Just nu befinner han sig på fyra veckor lång kryssning runt Nya Zeeland tillsammans med sin fru. Det är ytterligare en dröm som går i uppfyllelse.

– För första gången i mitt liv ska jag ha mer än två veckor semester och jag kommer vara fast på en båt, så det är inte mycket att välja på, skrattar han.

Satsar för framtiden

Han visar runt i den 1500 kvadratmeter stora anläggningen med maskinpark, fria vikter, gruppträningssal och rum för coachning och diverse fysiologiska tester. Leverantörerna av utrustningen är handplockad av Dale själv och innehåller den senaste tekniken som gör att träningen kan anpassas efter individen.

– Med hjälp av den detaljerade informationen som vi får fram om varje individ, kan vi kartlägga spelarna och göra insatser där det behövs för att arbeta skadeförebyggande och utveckla deras prestationer. Men det är också viktigt om vi vill behålla våra egna spelare från unga år. Den här satsningen kommer att gynna klubben ekonomiskt.

Nästa sommar spelas Världsmästerskapet ifotboll 2018 i Ryssland och herrlandslaget gör sitt 21:a VM-turnering genom tiderna.

– VM 1990 är mitt största fotbollsminne, det vore kul om det blev ytterligare ett.

 

Personligt

Ålder: 62 år

Familj: Fru Ksenija och två katter

Bor: Tunnbindaregatan

Skostorlek: 46, fötterna blir bara större och större

Intresse: Bygger modeller, just nu en dilligensvagn i trä som beräknas ta 700 timmar att färdigställa

Dröm: Upplever just nu en längre semester än två veckor för första gången i livet

Bäst med Norrköping: Light Festival tycker jag är något utöver det vanliga