Vill få mer förståelse för kampsport

Sprida information om kampsport är ett av syftena med Östergötlands kampsportsförening, ÖKF, som funnits i cirka ett halvår.

– Vi vill att allmänheten och instanser i samhället ska få mer förståelse för vad vi sysslar med. Ibland står det i tidningen att någon fått en karatespark i ett bråk och då blir karatesporten svartmålad. Det vill vi få bort, klargör Johan Henriksson, som utövat karate i snart 20 år och är ordförande i ÖKF.

Han påpekar att det inom kampsport inte bara handlar om att utöva en kamp fysiskt utan det mentala är lika mycket involverat.

– Visst kan man använda sig av sitt kunnande till att försvara sig men det ingår många andra delar. Det handlar mycket om disciplin och inte minst ödmjukhet. Även förståelse för sig själv och andra människor, riktigt djupa saker. Tålamod och tolerans är annat som vi tränar på.

En livsstil

Kampsport har funnits i flera hundra år och har en djupare innebörd än att utöva våld. Karate är för Johan Henriksson en livsstil.

– Den påverkar allt jag gör, hur jag jobbar, går, tränar och agerar mot andra människor, säger han.

ÖKF har sitt säte i Norrköping och utgår ifrån Idrottens Hus där de har möten. Föreningen vill bli ett paraply för andra kampsportföreningar i Östergötland men även i Småland, Blekinge och på Öland.

– I dag har vi tio föreningar anslutna till oss. När året är slut hoppas vi på 50. Det finns massor av kampsporter och kampsportföreningar i Östergötland, berättar Johan.

Ska få prova på

ÖKF vill bidra till att skapa samhörighet inom kampsport. Medlemsföreningarna kan ha utbildningar ihop och delta i gemensamma arrangemang. Som till exempel i kampsportgalan som nyligen ägde rum i Norrköping.

– Den var lyckad men nu siktar vi på att ha en som är ännu större och bättre nästa år. Vi har också andra projekt på gång. I höst är planen att arrangera ett träningsläger i Norrköping där alla kampsportföreningar är välkomna att prova på och få ett hum om varandras sporter, avrundar Johan Henriksson.