• Anja Knees ser fram emot det interantionella mötet på söndag. Foto: John Pylad

Viktig match för Norrköping rollerderby

På söndag spelas en fartfylld och hård match då Norr- köping rollerderby möter det tyska laget Münich rolling rebels i Borgsmohallen. Den hårda sporten har fått ett uppsving över hela Sverige – vilket märks.

Norrköping rollerderby har varit en aktiv förening i ca 2,5 år i Norrköping och har under den tiden vuxit så det knakar. Rollerderby är en tuff, hård och fartfylld upplevelse med fullkontakt och hårda smällar.

– Det här är en blandning mellan rugby och rullskridskor, en sport med riktigt mycket fart och adrenalin, säger Anja Krauze som sköter pr-biten och spelar själv. Hon har varit med ända sedan starten. Från början var de bara sju tjejer i gruppen.

– Det började med att min pojkvän såg filmen Whip it med Drew Barrymore, han tänkte väl på mig då och tyckte jag kunde börja.

Inga klubbor och bollar

Matchen spelas på en oval bana som tejpas upp med olika linjer. Lagen ställs upp med fyra från vartdera försvar, så kallade blockers. Bakom dem står anfallarna, jammers – en från varje lag.

Sedan är det anfallets uppgift att ta sig igenom försvaret. Det gäller att vara både defensiv och offensiv på samma gång. Den första som tar sig igenom klungan blir en lead jammer. Poäng ges efter antalet passerade motståndare.

– Det är egentligen inte så våldsamt, och man behöver inte ha erfarenhet av fullkontaktsporter för att klara av det här. Men visst är många nervösa över tacklingar. Många tycker dock detta är stärkande, många växer och utvecklar sin självkänsla. Men en viss smärttröskel behövs, man kan råka illa ut. Framför allt är det en fristad. Alla är välkomna oavsett läggning och etnisk bakgrund.

Skådespelare förr

Något som inte är tillåtet är lösnaglar. Det fick Anja själv erfara.

– Sporten framställs ofta som fejkad wrestling. En gång i tiden var det skådespelare som sysslade med detta. Nu är bara övre delen av kroppen tillåten att tacklas med. Armbågande och sådant är förbjudet. Visst händer det, men då blir man direkt utvisad.

Laget är förskonat från några värre skador, och det värsta i smärtväg Anja känt var när hon fick en rejäl armbåge rakt i ansiktet.

– Det gör fortfarande ont i brosket när jag snyter mig, skrattar hon. Alla måste ha tandskydd och många kortare spelare använder visir.

Spelarna har sin alter ego-namn tryckta på ryggen. Anja själv har det lite småfyndiga ”Anja Knees” på ryggen. Spelarna får utlopp för sin fantasi och många målar krigsmålningar i ansiktet.

På söndag blir det alltså internationell premiär mot tyskarna.

– Det här är en jättestor deal för oss. När vi startade för 2,5 år sedan visste vi inte att det kunde vara möjligt. Det blir en stenhård match. Vi är en av de nyaste föreningarna i Sverige, det är först i SM vi vet var vi riktigt står.