• Marie Landh på Kultur & Fritid i Söderköping står vid Vikingavallen och visar en skiss på hur idrottsanläggningen kan se ut om ett par år. Området ska rustas upp för 30 miljoner kronor och förvandlas till ett center för många sporter. Foto: Leif Larsson
  • Mycket blir bättre när Vikingavallen genomgår en förvandling de närmaste åren. Marie Landh står här på de skraltiga läktarna som ska bytas ut mot nya. Bredvid blir de två elvamannaplaner med konstgräs. Foto: Leif Larsson

Vikingavallen blir ett sportcenter

Vikingavallen i Söderköping rustas upp på flera sätt för 30 miljoner kronor och blir ett riktigt sportcenter. – Det ska upphandlas i vinter och tanken är att upprustningen ska vara igång på våren 2017 och ambitionen är att allt ska vara klart på våren eller sommaren 2018, förklarar Marie Landh, tillförordnad enhetschef på Kultur & Fritid i Söderköpings kommun.

Det är en gedigen omvandling av Vikingavallen som är på gång till gagn för många sporter. Fotbollsytorna förändras och byggs ut.

– I dag finns konstgräs på en elvamannaplan men det kom till för omkring tio år sedan och behöver ses över. Där blir det nytt konstgräs precis som på den andra elvamannaplanen som i dag har naturgräs. Det blir också två nya femmannaplaner med naturgräs, upplyser Marie Landh.

Konstfrusen rink

En rink ska byggas med de rätta måtten för ishockey, 30 gånger 60 meter. Det blir en konstfrusen variant med belysning.

– Det finns ingen konstfrusen isrink i stan i dag, det här blir den första. Kanske kan det betyda att det startas en ishockeyklubb i stan. På sommaren kan man utöva andra idrotter på rinken, säger Marie Landh.

Något liknande gäller friidrotten, en förening har funnits men försvann då faciliteterna var för dåliga. Nu byggs löparbanor av modernt snitt på Vikingavallen och det görs även i ordning för höjdhopp och längdhopp.

– Förhoppningsvis startar en friidrottsförening igen. Det kommer iallafall säkert att hända mycket inom idrottsrörelsen när anläggningen är klar, spår Marie.

Flera upprustningar

Förutom den sportmässiga förnyelsen så får även andra delar ett lyft. Två slitna befintliga hus rivs och ersätts med nya byggnader som ska innehålla förråd, maskinhall, kontor, personalutrymmen, sex nya omklädningsrum, toaletter och i planerna ingår även ett kök och ett kafé.

– Vikingavallen är huvudarena för de båda föreningarna Söderköpings IK och Drothems IK och de får nya föreningslokaler där man kan ha möten och utbildning, påpekar Marie Landh och tillägger:

– Omvandlingen av Vikingavallen kommer att gynna hela föreningslivet i Söderköping. Även allmänheten kommer att kunna nyttja planerna och den konstfrysta rinken. Även Ramunderskolan som ligger här kan använda anläggningen och även andra typer av arrangemang kan ordnas här. Fler delar ingår metamorfosen av det blivande sportcentret. Exempelvis så flyttas nuvarande entré från Margaretagatan till Ringvägen och kommer därmed närmare sporthallen Vikingen och de parkeringsplatser som finns där. Det är ju också på gång en ny multihall för olika sporter här. En annan förändring berör läktarna runt fotbollens huvudarena.

– Dagens läktare är skraltiga så det blir nya läktare för cirka 250 personer och även nya spelarbås, berättar enhetschefen.

Efterlängtat projekt

Om ett par år så ser alltså Vikingavallen helt annorlunda ut. Till det bättre.

– Det här är efterlängtat och många föreningar i Söderköping har väntat i många år. Det är roligt att politikerna valt att ha kvar vallen för idrott istället för bygga bostäder. Jag tror att det är viktigt med en näridrottsplats centralt istället för i ytterkant av stan, avrundar Marie Landh.