• Birgitta Andersson anser att en av veckans höjdpunkter var när Gyllene Morteln delades ut. Foto: Emma Taube Sjöstedt
  • Söhret Yakamoz ställde ut sina verk. Foto: Emma Taube Sjöstedt

Veckan om psykisk hälsa

Psykiatriska veckan lockade många personer som ville lära sig mer om psykisk hälsa. – Psykiatriska veckan var välbesökt och vi såg flera återkommande besökare, berättar Birgitta Andersson, ordförande för IFS, Intresseföreningen för schizofreni och liknande psykoser.

Psykiatriska veckan har funnits i 17 år och är till för att synliggöra problemet och vända sig till allmänheten. Dessutom är det ett sätt att öka kunskap och utbilda personer som jobbar inom psykiatrivården. Psykiatriska veckan arrangeras i samarbete mellan intresseorganisationer, kommuner och landsting. Studieförbundet Sensus var en av de medverkande.

–En av våra viktigaste uppgifter är att hålla på med folkbildning. Och i folkbildningen ingår att vi ska vara goda förebilder, inte ha fördomar och att vi i möjligaste mån ska hjälpa till att upplysa allmänheten. Vi har en samsyn vad gäller människosyn, säger Britt-Marie Lindberg, regionordförande för Sensus Östergötland och norra Småland.

IFS saknar egna lokaler

Birgitta Andersson berättar att IFS inte längre har några egna lokaler.

–Vi har inte fått ett förnyat avtal med Norrköpings kommun att driva vårt aktivitetshus. Vi har haft ett mångårigt samarbete med Sensus och då föll det sig naturligt att jag vände mig dit och frågade om vi kunde verka i Stadshuset när vi behöver lokaler, berättar Birgitta Andersson och tillägger att svaret blev ja.

Föreläsningar och konstutställning

Under veckan fanns det aktiviteter i Norrköping, Söderköping, Valdemarsvik och Finspång. På schemat stod flera föreläsningar, bland annat ”Att vara efterlevande”, som handlade om hur närstående påverkas när en person har begått självmord. Föreläsarna från Suicidprevention och efterlevandes stöd berättade om vad det finns för anhörigstöd och om deras egna erfarenheter. Under hela veckan ställde konstnären Söhret Yakamoz, verksam bland annat i IFS, ut sina verk.

Birgitta Andersson anser att en av höjdpunkterna under veckan var när Nationell samverkan för psykisk hälsa delade ut priset Gyllene Morteln för ett bra utfört arbete inom psykiatriområdet.

–Vi är stolta över att vi i handikappföreningarna fick dela ut priset.

I år delades två pris ut – ett till en grupp och ett till en enskild person. Team 163 vann priset för deras arbete med genombrottsprojektet, de har jobbat med att utveckla kunskap och minska tvångsintag. Carin Tyrén fick det andra priset med motiveringen att hon har bidragit till att skapa kontaktnät mellan olika verksamheter.