• Ordförande Christer Mård kan sluta gräva efter en vd nu. Foto: Tommy Petterson

Vd för scenkonstbolaget utsedd

Vid årsskiftet träder Scenkonstbolaget i Östergötland AB i kraft. I bolaget ingår Norrköpings symfoniorkester och Östgötateatern. Det nya bolaget har föregåtts av en viss turbulens under fusionsprocessen. Men nu är bolaget flygfärdigt och en vd är utsedd.
Pia Kronqvist, nuvarande vd för Folkoperan, har utsetts till bolagets högsta chef och ska som sådan ansvara för att leda bolaget och agera förespråkare för kulturen i Östergötland. Kronqvist ska också sätta Scenkonstbolaget på kartan som en positiv och enande kraft, som hela kulturlivet i länet kan dra nytta av.

Tre blev två

Scenkonstbolaget bildas för att bidra till en fortsatt utveckling av kulturlivet i Östergötland och innebär en ökad satsning från ägarna - Region Östergötland, Norrköpings kommun och Linköpings kommun.

–Vi är glada och stolta över att ha rekryterat en mycket kompetent och drivande person för detta viktiga och utvecklande uppdrag, säger Christer Mård, ordförande i styrelsen för Scenkonstbolaget.

Pia Kronqvist har sedan hösten 2008 varit vd för Folkoperan i Stockholm. Innan dess var hon vd för Cirkus Cirkör. Pia Kronqvist har också arbetat med film som vice vd på Agaton Film och Television. Hon sitter även i Sveriges Radios styrelse.

– Jag ser fram emot att börja arbeta i Östergötland för Scenkonstbolaget. Det är inspirerande med en region som satsar mycket på kultur. Både Östgötateatern och Norrköpings symfoniorkester är framgångsrika verksamheter. Det är en förmån att få förtroendet att i samarbete utveckla det nya bolaget, säger Pia Kronqvist som tillträder sin nya befattning under senvåren 2016.