• Designade inredningsdetaljer, leksaker och böcker blandat med second hand och soppa. Det är mor och dotter Bohlemarks melodi.
  • Maja och Ana gör allt tillsammans - allt ifrån att laga skolmaten till att köpa in second hand-fynd till butiken.
  • Även om de många trapporna inte gör det så barnvänligt har Etcetera många varor som riktar sig till de små.
  • Här är det lätt att hitta roliga presenter och annorlunda inredningsdetaljer.
  • Tjusiga kort att skicka till någon kär.

Värmande soppa bland vackra ting

1998 började spanska Ana Bohlemark servera tapas på Norrköpings konstmuseum tillsammans med en landsfrände. De gick sedermera över till att enbart ha servering på helgerna. Då tapas var ett för stort företag för ett par dagar i veckan började de med soppor i stället. Ett lyckosamt drag, kan Ana nu i efterhand slå fast.

Sedan fyra år tillbaka har hon soppservering tillsammans med dottern Maja Bohlemark i deras gemensamma design- och second hand-butik Etcetera i centrala Norrköping. Detta vid sidan om uppdraget att laga all mat till Waldorfskolans elever. Etceteras soppor tillagas i skolköket, i butiken finns blott ett litet pentry där de kan diska porslinet. Ibland serveras samma soppa som eleverna får i skolan men oftast tillagas Etceteras soppor med lite mer kryddor. Allt är vegetariskt.

– Det blir så dyrt om man ska ha bra producerat kött, säger Maja Bohlemark som ett argument för att välja vegetarisk mat.

– Vi använder baljväxter i nästan alla soppor och minst 80 procent av det vi lagar är ekologiskt. Ibland blir allt ekologiskt, det är riktiga lyckodagar, säger Ana Bohlemark som tycker att det är lättare att hitta ekologiska ingredienser nu än när hon började med skolmaten för tolv år sedan.

Ny sort varje dag

På soppmenyn finns bland annat indisk, toskansk och spansk soppa. Varje dag serveras en ny sort och menyerna uppdateras veckovis på Facebook. Till soppan serveras bröd som Maja bakat. Gästerna får sitta där de hittar en plats. Sedan Tusensköna tyger flyttade har Etcetera vuxit och har nu 30 sittplatser fördelat på flera rum. Allt i butiken är till salu, till och med stolarna som lunchgästerna sitter på.

– Roligast har vi när vi köper in grejer, säger Maja och syftar på alla second hand-möbler som får nytt hem genom Etcetera. De följer inte någon särskild stil i det de köper in, bara det är hemtrevligt.

Hade en filial

Till för ett par månader sedan hade familjen Bohlemarks butik en filial i Malmö, där Majas bror Emil bor. Hyreskontraktet löpte nyligen ut och Emil ville hitta på någonting annat så butiken är tills vidare vilande. Att öppna filialen var ett impulsbeslut men de ångrar ingenting, även om det orsakade mycket jobb och känslor.

– Vi lärde oss mycket av det och vill inte ha det ogjort, försäkrar Maja som redan har nya idéer att förverkliga.

Med tanke på att hon har små barn får vissa tidskrävande idéer gro ett tag till. Idén att öppna en barnrestaurang får det att glittra i ögonen på både henne och Ana.

– Vi kunde laga riktigt bra mat och ha tallrikar i bambu eller något annat barnvänligt material, säger Ana Bohlemark och drömmer sig bort. Maja hänger snabbt på och de målar upp en bild av den naturnära restaurangen som än så länge bara finns i deras fantasi.

– Här är det inte så barnanpassat, konstaterar de när de återvänt till verkligheten och syftar på de många trappstegen som förenar butikens rum.

Inredning och smycken

Förutom soppa och second hand har de ett rejält utbud av vackra inredningsdetaljer och smycken som tillverkats av skickliga designers, både lokalt och fjärran ifrån. En hylla är fylld med skapandematerial såsom origamiböcker och bivax att dekorera stearinljus med. Förr sålde de saker på kommission till revisorns förtret. Det innebar mycket extraarbete när de ivriga formgivarna höll sig uppdaterade om hur mycket som sålts. Nu köper de helt sonika in de varor som de tror går att sälja i butiken. Mor och dotter har en nära relation och delar på allt – såväl vinst som förlust.

Just inredning är en företagsgren som de så småningom vill utveckla mer, gärna med gamla och nya möbler, lampor och textilier.