Världsregissören vill komma hem

2015 blev ett händelserikt år för regissören Titus Paar. En dag i mars ringde telefonen och han fick frågan om han ville regissera en Hollywood-film med Steven Seagal. I år har filmen The Perfect Weapon haft premiär och nu vill världsregissören jobba lokalt igen.

Endast 32 år ung och redan har han gjort en lång rad med filmer. För det mesta har det varit långfilmer men med liten budget. Intresset för filmskapandet föddes tidigt och som 15-åring gjorde han sin första långfilm. 2005 när Titus Paar var 19 år gjorde han filmen Mormor Är Punkare som fick stor uppmärksamhet i Sverige. En film som han fortfarande får höra fina ord om.

– Då efter Mormor Är Punkare kände jag att jag inte kunde göra fler långfilmer för 15 000 kronor och filma med dåliga kameror. Jag kan inte utvecklas mer än så här, säger Titus Paar.

Därefter valde han att lägga bort tankarna på att göra långfilm. Han reste istället runt i bland annat Australien och Colombia för att jobba med tv-produktion, kortfilmer och reklamfilm.

Blev upptäckt

Under den här tiden gick det ekonomisk bra men han kände att han började tappa sin identitet som filmskapare.

Hans dröm har länge varit att ta sig till filmens absoluta finrum, Hollywood. Hans liv bestod i att kämpa för att få den stora chansen att göra film i USA med internationellt kända skådespelare. Men de lågbudgetfilmer och musikvideor som han hade gjort ansågs inte vara tillräckligt meriterande för att ges chansen.

Sen kom 2015 och Titus la ner all sin kraft i att göra den 20 minuter långa filmen Legend Of Dark Rider. Han bekostade allting själv. Den här gången hade han lite mer pengar att jobba med och även om ingen trodde på någon framgång för filmen så trodde Titus på filmen.

En trailer för filmen fick stor uppmärksamhet i USA. Det var då som Hollywoodproducenterna som tidigare hade sagt nej till honom blev imponerade, och till slut ringde telefonen.

– Jag var på fest i Norrköping och var precis på väg och skulle gå hem. Då ringde de från ett produktionsbolag och sa att de hade sett Legend Of Dark Rider och frågade om jag ville regissera en film med Steven Seagal. Det var ingenting att tveka på och jag gick inte hem den kvällen, utan jag bjöd alla på champagne istället, säger Titus.

Att jobba med Seagal

16 års arbete, kastandes mellan hopp och förtvivlan, så hade drömmen slagit in. Därmed skulle han bli den första personen ifrån Östergötland som hade regisserat en långfilm i Hollywood.

– Legend Of Dark Rider blev en stor dörröppnare för mig och var helt avgörande för att jag skulle få göra The Perfect Weapon, säger han.

Inför arbetet med filmen tillbringade han en vecka i Kina ihop med Steven Seagal för att skriva om manuset en hel del. Under 19 dagar i oktober förra året pågick inspelningarna och i februari var hela filmen klar, vilket är ovanligt snabbt inom den här branschen.

Titus berättar om pressen att jobba med en Hollywoodproduktion, att han grät sig till sömns flera nätter för att det var så stor press på att det skulle bli tillräckligt bra. Att jobba ihop med Steven Seagal har heller inte varit helt enkelt. Han berättar att det var någonting som Steven inte var helt nöjd med under ett inspelningstillfälle. Då blev Titus och de andra tvingade att buga och tillbe honom som kejsare på knä.

– Han är "förjävlig" att jobba med, men vi kom överens ändå, säger han.

Allting i filmen har en prägel av Titus Paar. Även om det inte är han själv som utför allt så har han ändå ett finger med i spelet i alla delar av filmen. Kameraåkningar, redigering och 3D-effekter bland annat. Ingenting lämnas åt slumpen.

Även om The Perfect Weapon inte har gått upp på svenska biografer ännu så visades ändå världspremiären av filmen på Cnema i Norrköping i somras, vilket han tyckte kändes bra att Norrköpingsborna fick se den först.

Dags att komma hem

Nu har The Perfect Weapon nått biograferna världen över och även den tidigare egenproducerade filmen Legend Of Dark Rider är en av årets största festivalvinnare världen över. Bland annat har den vunnit Bästa film och Bästa regi på Hollywood Film Festival. Filmen släpps snart i Sverige via Njuta Film och hittills har den redan spelat in 20 miljoner kronor.

Titus och hans fru har nyligen köpt ett hus i Vikbolandet och är redo att bosätta sig här på heltid. Därmed vill han nu jobba mer lokalt i samarbete med företag och lokala aktörer.

– Nu har jag gjort min megaresa. Det finns fortfarande sådana tankar men där emellan vill jag satsa på att jobba mer lokalt här hemma i Östergötland, säger han.

Då är tanken att det mest ska bli informations- och reklamfilmer. Något som han har stor erfarenhet av sedan tidigare. Närmare 500 reklamfilmer har han skapat bland annat.

– Det finns en story i allt. Även om man skulle göra en film om en mutter så finns det en story omkring som man kan hitta och då kan man skapa en känslomässig ådra, säger Titus Paar.

Titus Paar

Ålder: 32

Kommer ifrån: Kolmården

Bor: I Vikbolandet

Familj: Frun Zanna och sonen Leo

Intressen: Resor och äventyr

Dold talang: Hemlig rockstjärna