Varför landade Nils i Östergötland?

En god vän till mig berättade för en tid sedan att han funderade vad han skulle ha sommaren till. Dum fråga tyckte jag först men sedan tyckte jag att det är nog vettigt att tänka efter både en och två gånger innan man skruvar upp sina förväntningar på sin ledighet allt för mycket.

Naturligtvis är den svenska sommaren inte något som alla ser på samma sätt. Beroende på ålder och familjeförhållande gör man upp sina planer. Ekonomin och vädret spelar också in i planeringen på vad man ska göra och var man ska befinna sig under sommarmånaderna. En reservplan är alltid bra och ha om vädret spökar och litteraturen fungerar ofta som en batteriladdare för trötta själar.

Rikaste landskapet i Sverige

Regnar det för mycket ska jag slänga mig i soffan och läsa böcker och tidskrifter. Min reservplan ska innehålla ett par böcker och filmer. En bok som jag ska läsa om i sommar är Nils Holgersson underbara resa genom Sverige. Selma Lagerlöf skapade ett mästerverk i romanform som blev en ”lärobok” i svensk geografi.

Pysslingen Nils flög 1898 genom Sverige med den vita tamgåsen Mårten och den gråa ledargåsen från Kebnekaise, Akka. När de flög över Östergötland landade man för att sova på en holme i Tåkern. Nils vaknade upp av att två bönder satt i en roddbåt pratade om hur man kan veta att ”Östergyllen” är ett hedrat och ansett landskap. Den ena bonden berättade då att man hade frågat frun på Ulvåsa, som kunde se in i framtiden, hur det skulle gå i framtiden för Östergötland. Frun svarade då att landskapet alltid kommer ha något att berömma sig av framför andra landskap. I detta kan väl vi stämma in i särskilt under sommaren 2016.

Norrköpings Magazinets sommarnummer är späckat av semestertips, utflyktsmål och äventyrsförslag. Alla dessa platser finns i ditt eget landskap.