• Jonas Sjöstedt besökte Vrinnevisjukhuset. Foto: Tommy Pettersson

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt besökte Vrinnevisjukhuset

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt besökte nyligen Norrköping och då, bland annat, förlossningsavdelningen på Vrinnevisjukhuset. Partiledaren var både imponerad och arg efter sitt besök.

Besöket var sedan länge planerat och hade väl egentligen inget med valrörelsen att göra men är det supervalår så är det. Jonas Sjöstedt inledde med att ta till med storsläggan mot de privata aktörerna inom sjukvården.

– Det måste bli ett stopp för de företag som gör vinster inom vårdsektorn. Just här i Norrköping så finns det väldigt många privata vårdgivare och några är bra men det finns även exempel på det motsatta, säger Jonas Sjöstedt då vi slagit oss ner i en sjukhuskorridor i anslutning till själva förlossningsavdelningen där han och ett par partivänner just visats runt.

Ett jämtställt arbetsliv

– Två saker slår mig direkt när man besöker ett sjukhus och kanske mest av allt just en förlossningsavlossning och det är för det första vilket fantastiskt jobb de som jobbar här gör. Verkligen imponerade men sedan blir man arg för att de tjänar så dåligt. Så är det som bekant i de flesta yrken där kvinnor dominerar. Jag slår vad om att hade vi besökt, låt oss säga, en mekanisk verkstad så hade både lönerna och villkoren sett annorlunda ut. Det är en väldigt viktig fråga för oss inom vänsterpartiet att det faktiskt ska vara jämställt i arbetslivet och lika lön för lika arbete.

Riktiga jobb

Trygga jobb och riktiga anställningar är även det något som Jonas Sjöstedt vill slåss för i valet. Vi pratar självklart om den pågående tågkonflikten men även i allmänhet. Jonas Sjöstedt menar att man inte ska kunna säga upp fast personal för att sedan kunna anställa dem på timmar eller via ett bemanningsföretag. Här finns det väldigt mycket att göra, menar partiledaren.

Att möta människor

– Man ska inte kunna gå på ett tillfälligt arbete i tio, elva år utan har man varit på samma ställe i två år ska man kunna få ett fast arbete, slår Jonas Sjöstedt fast med önskvärd tydlighet. Under dagen besökte partiledaren även Cityhälsan, DeGeer-gymnasiet och han höll även en pressträff.

– Jag gillar att vara ute så här och möta människor. Det är en viktig del i mitt arbete, avslutar Jonas Sjöstedt.