• Samuel Ericsson har lämnat stöklivet bakom sig. Träningen har tagit honom långt i karriären som även inneburit en internationell marknad. Foto: Tina Andersson
  • Samuel Ericsson har lämnat stöklivet bakom sig. Träningen har tagit honom långt i karriären som även inneburit en internationell marknad. Foto: Tina Andersson
  • Tillsammans med Yosef Gorgis har Samuel tränat intensivt inför debuten som MMA-fighter. Foto: Tina Andersson

Vände ryggen åt stöklivet

Går en internationell karriär till mötes

Han har på kort tid gått från en stökig och kriminell tillvaro till att ha blivit kampsportcoach, personlig tränare, internetfenomen, Hollywoodskådis och så sent som i helgen även MMA-fighter. Vår tidning har mött Samuel Ericsson.

För bara sex veckor sedan kom Samuel Ericssons manager med en utmaning att gå en match i Mixed martial arts, MMA. Men inte vilken match som helst, utan mot en erfaren MMA-fighter och under en fightinggala på Berns i Stockholm.

– Jag behövde inte tänka länge, Vi kör!, säger Samuel Ericsson.

Om man backar bara fem år tillbaka i den 25-åriga Linköpingssonens liv, hamnar man i en stökig tillvaro. Han hade tidigare blivit avstängd från gymnasiet och umgicks i fel kretsar.

– Jag bråkade och ställde till det. Det var min stödperson som fick in mig på kampsporten, säger han.

Träningen blev något annat att fokusera på och snart hade han avancerat till svart bälte i Taekwondo.

Träningen räddningen

I en källarlokal under Linköpings kommunhus sprider sig doften av linement. Den ena personen efter den andra dimper ner från ovanjorden och gör sig redo för ett träningspass i Thaiboxning. Snart ekar ljudet från när hårda sparkar och slag möter mitsar och slagpåsar. Samuel hälsar på alla, här har han spenderat många timmar och det är här som han under sex intensiva veckor har tränat tillsammans med sin coach Yosef Gorgis inför MMA-debuten.

– Man skulle kunna säga att det här blev min räddning, säger Samuel och berättar hur han fortfarande känner av stelheten efter att han blev knivskuren i ryggen för några år sedan.

För att bryta med sin gamla livsstil packade han väskan och flyttade till Norrköping där träningen förde honom in på överraskande vägar. Som 22-åring startade han ett eget företag för att hålla kurser i bland annat självförsvar, kampsport och styrketräning.

– Jag satsade alla mina sparade pengar, men det gick sådär. Jag tänkte att jag måste göra något för att marknadsföra det jag kan för att locka kunder och ville verkligen kämpa på för min egen grej, säger han.

Viral succé

Tillsammans med en kompis började Samuel spela in egna träningsvideor som han la upp på Facebook. Efter bara en vecka hade videon över en miljon visningar. Tillsammans med de efterföljande videorna har de sammanlagt visats över 25 miljoner gånger.

– Jag hann inte förstå vad som hände och det bara fortsatte att ticka på. Facebook har en enorm genomslagskraft. Det är helt otroligt!

Framgångarna skulle vissa sig ge ringar på vattnet. Genom de välspridda videoklippen fick Samuel jobberbjudanden från hela världen och reste till bland annat Spanien, Polen, USA och England för att arbeta som coach.

– Jag är jättetacksam och nöjd över att ha fått göra någonting med träningen och visa att jag är jag, oavsett min bakgrund.

Blir skådespelare

Men karriären tog ytterligare spin när en producent från USA hörde av sig och ville ha med Samuel i en Hollywoodproducerad science fiction-rulle där han spelar bad guy.

– Då kändes det helt sjukt, jag trodde att de bara snackade skit, men så fick jag avtalet hemskickat och då var det bara att köra.

Utan ett uns av erfarenhet från skådespelaryrket åkte han till Hollywood där han också fick uppdraget att koreografera en del av actionscenerna. Intensivkurserna i skådespeleriets alla konster, tillsammans med att studera klipp, öva repliker och gester har fört honom uppåt och framåt. Troligtvis finns det en naturligt inbyggd talang för yrket. Snart ringde telefonen igen med ytterligare ett erbjudande om en roll. Den här gången i London och filmen Real Target.

– Det är fascinerande att se hur showbiz funkar där varenda person vill utnyttja dig till max för så lite som möjligt, men jag börjar lära mig. Jag tackar inte ja till vad som helst, jag vet vad jag är värd och har bevisat det för andra också.

Antog utmaning

Trots framgångarna behåller Samuel båda fötterna på jorden. Han trivs med livet tillsammans med sin flickvän och vänner i Norrköping. Hemma i Linköping hejar familjen.

– De stöttar mig till hundra procent. Jag har ett enormt stöd både från dem och från alla som följer mig i sociala medier.

Han delar flitigt med sig av sitt privatliv till sina följare som blivit fler i och med hans sex veckor korta uppladdning inför MMA-satsningen. I lördags smällde matchen av likt en nyårsraket när han mötte sin motståndare, den erfarna MMA-fightern Elvin Hoxha. Förberedelserna har kostat på.

– Min styrka är att jag är snabb, snark och smidig. Jag har aldrig oroat mig för att jag inte skulle klara det.

Inför matchen har han behövt tappa i vikt. Förbränningen av de sex överflödiga kilona har inneburit en sparsam kost med lågt kolhydratintag och samtidigt en intensiv träning med två pass om dagen.

– Jag har nog varit lite jobbig för min omgivning under de här veckorna. Att gå på lite mat och samtidigt träna hårt är inget man gör under en längre period.

I lördags gick han upp i buren på Berns i Stockholm och visade vad han går för. Det blev ingen vinst, men nu kan Samuel även lägga till MMA-fighter på sin meritförteckning.

 

Personligt

Ålder: 24

Bor: Norrköping

Familj: Mamma, pappa, syster och flickvän

Intressen: Träna, gå på bio, spela CS

Äter: Helst en ordentlig hamburgare med sötpotatis pommes

Drömmer om: Att lyckas med allt jag tar mig för, vilket jag gjort hittills och tänker fortsätta med.

Bäst med Norrköping: Alla mina kära vänner och bekanta