• Uppe på Drömrikets tak hittar vi Adde Andreasson, Ralf Gyllenhammar, Niclas Engelin och Jonas Slättung. Foto: Catrine Linné

Välkommen till Drömriket

Drömriket sjunger hårdrock på svenska och består av tre välkända hårdrocksmusiker från landets allra största band samt en textskrivande radioprofil och basist. Ralf Gyllenhammar från Mustasch, Adde Andreasson trummis i Hardcore Superstar och In Flames gitarrist Niclas Engelin samt Jonas Slättung hyllar förorten i och med bandet Drömriket.

”Det finns inget att göra i den här trista förorten, det finns ingenting här för oss. Nä ursäkta jag överdrev litegrann, vi kan ju knarka, supa och slåss. Så har det alltid varit här ute, ingen jävel har brytt sej om oss. Man ska va som en zombie, va nöjd med sin lott å aldrig fråga om nåt.” Så sjöng Ebba Grön på debutplattan ”We´re only in it for the drugs” som kom redan 1979. Dock hade proggband som Motvind och Nationalteatern skrivit en hel del om livet i framför allt Göteborgs ytterområden och förorter tidigare än så. Ebba Grön skrev ju, som säkert alla vet, om Stockholm och Rågsved. Senare tog även rapgruppen Latin Kings upp livet i förorten på sin debutplatta ”Välkommen till förorten” 1994. Nu är vi vid 2014 och då släpper fyra ärrade metallarbetare en platta under namnet Drömriket där man sjunger om sin uppväxt i förorten och då främst Tynnered där Niclas Engelin och Jonas Slättung är uppväxta. I princip har de båda killarna känt varandra sedan de gick i lekis tillsammans på 1970-talet.

Flyttade till förorten 1968

– Min familj flyttade ut till Tynnered 1968 efter att familjen bott i Majorna innan flyttlasset gick till det nybyggda bostadsområdet. Jag bodde kvar tills 1991 och hade därmed hela min uppväxt i Tynnered. Jag gick i skolan där, spelade fotboll på fotbollsplanen och tog mina första stapplande riff på fritidsgården. Så klart är man formad av den omgivning där man är uppväxt. Men jag flyttade för över tjugo år sedan och även om jag kommit tillbaka och träffat gamla polare så är det först nu jag sett hur Tynnered liksom stannat av och glömts bort på sätt och vis. Gångstigar har växt igen och underhållet är eftersatt både här och var. Mina polare som bor kvar här berättar om hur våld och kriminalitet tagig sig helt andra uttryck än när vi växte upp här, berättar Niclas Engelin som tänkt ut mycket av det som är Drömrikets själ och tankevärd.

– Det här har blivit så mycket större och viktigare för oss som jobbat med låtskrivandet och inspelningen av plattan. Jag har skrivit alla låtar och Jonas har skrivit texterna. Från början var det engelska som gällde men efter att Biffen (Jansson, legendarisk Göteborgsprofil och tidigare assistent åt In Flames) sagt att man kanske kunde ”göra det på svenska”, något som främst Adde hade problem med i början. Men vi ställde oss frågan att det verkligen behövdes ännu ett band som sjöng på just det språket. Så här i efterhand kan jag konstatera att det blev långt bättre än vad jag både trott och tänk. Sedan när Ralf, som jag inte kände sedan tidigare, kom med och lade till sin sång och synpunkter på texterna blev det ännu bättre, understryker Niclas som ständigt håller sig sysselsatt med att skriva låtar och sätta ihop riff.

Ännu en Hardcore Superstar-medlem har haft ett finger med i den här syltburken. Martin Sandvik, basist i just Hardcore Superstar, har varit behjälplig under inspelningen och agerat inspelningstekniker på plattan vilket är hans debut i dessa sammanhang. Producerat har den dynamiska duon Niclas och Adde gjort.

Gammal hårdrock gäller

– Vi är inspirerade av gammal hårdrock, det är ju sådant som vi gillar. Judas Priest, Saxon och annat klassikt men vi har även hämtat inspiration från Thåström som jag tycker väldigt mycket om, säger den notoriske skivsamlaren som även har en förkärlek för King Diamond och Motörhead. När vi tidigare pratat om svensk musik och hur man ska se på Drömriket så dyker namn som Motvind och Nationalteatern upp. Ett steroiddopat Motvind är en ganska passade beskrivning då de inte bara sjöng om fritidsgårdar, asfalt, glas, betong och stål utan spelade på sin tid en ganska hård rockmusik.

– Självklart är vi inte In Flames-hårda i Drömriket, det påminner inte heller vare sig Mustasch eller Hardcore Superstar. Vi är något helt annat och ibland när jag lyssnar på moderna produktioner så är det fullt ställ hela tiden, vi har istället försökt att få till dynamik och gjort det mjuka mjukt och det hårda hårt om du förstår vad jag menar. Visst gillar jag när det är hårt och fullt ställ hela tiden men Drömriket har vi tagit oss an på ett annat sätt och låtit låtarna ta sin egen plats.

Hittat varandra

Adde och Niclas har verkligen funnit varandra som låtskrivare. Först jobbade de med Nero som för tillfället ligger på is. Men att jobba ihop har varit så roligt och lätt att de bara fortsatt av farten och nu har de ett band ihop, en platta på gång, videor och säkerligen blir det en del spelningar i sommar. På första singeln Arendal (förort till Göteborg) är tonen nästan politisk och man tar den lilla människans parti mot den stora. Ralf låter riktigt förbannad när han spottar ur sig textrader som ”Att kliva på andra/för att ta sig upp, det gjorde vi inte, vi var ju en grupp” och i texten finns det en varulv som är ganska lätt att identifiera.

– Partipolitik aktar vi oss för men att ta parti för de som bor i förorten är både självklart och enkelt. Det här är ingen nostaligfärd utan en hyllning till det ställe där vi växte upp och det som formades till dem vi är idag. Sedan har alla positiva omdömen vi fick, alla fina recensioner och alla intervjuer vi gjort bekräftat att det vi gjort fyller ett behov och säger något som folk kan ta till sig, det är stort avslutar den 41-årige tvåbarnspappan och hårdrocksmusikern. ”Allt du behöver att göra är att kisa med ögonen lite –sen är du i drömriket...”

Drömriket spelar på fredagen, alltså under festivalens andra dag.