• Den blänkande vita Jarlsvillan breder ut sig över kullen.
 • Den blänkande vita Jarlsvillan breder ut sig över kullen.
 • I utsikten skymtar en åker fram.
 • Det är inte alla som har egenodlade vinduvor på bakgården. Dessa är fantastiskt goda, kan intygas!
 • På den mysiga uteplatsen äter familjen närgrillat.
 • Familjen har ett växthus, och när poolen har glaset på blir den nästan som ett andra växthus.
 • Lekstugan bebos numera av två stora stampande kaniner.
 • Den vita snickarglädjande trappans räcken slingrar sig två våningar upp.
 • I vardagsrumemt hade Sophia helst haft vita soffor men ibland får funktionalitet gå före det visuella.
 • I arbetsrummet breder sig en skönt grön matta ut sig och inbjuder även till lek och mys.
 • Direktörslampan i köket fyndades på Blocket för en låg peng.
 • I döttrarnas rum finns tapeter av gammalt stuk för att behålla den lantliga känslan.
 • Platsbyggda hyllor inrymmer familjens böcker på ett smakfullt sätt.

Välkommen in i 1800-talsvillan på kullen

I lantligt mysiga Konungsund bor Sophia Jarl och hennes familj. Vi går in genom den vita grinden och hon kommer i möte på grusgången, och tänker att här, i idyllen, är det lätt att trivas.

Den vita tvåplansvillan kom i familjen Jarls ägor först 2005, innan bopriserna steg i höjden. Tack vare det låga priset har familjen haft pengar över att sätta sin egen prägel på huset.

– Det har tidigare varit ett generationsboende med kök både uppe och nere, men vi rev ut det övre köket och byggde barnrum, badrum och klädkammare i stället, förklarar Sophia.

Huset är registrerat 1907, den tidigaste registrering man kan finna. Det var först vid den tiden hus började registreras.

– Men vi misstänker att det är byggt i slutet 1800-talet säger Sophia. Det är genuint byggt med mossa som isolering. Den har vi behållit, även om vi förstås förnyat det yttre lagret eftersom det blåser in annars, säger hon och tillägger att hon gillar när det är lite nött.

– Vi har tagit fram flera av originalgolven och har innerdörrar i original. Vi har också försökt kopiera ytterdörrarna att likna de ursprungliga.

Flyttade väggar

Förutom extra isolering har man också bytt värmesystem. Oljepannan fick ge plats åt ved- och pelletsuppvärmning som sköts från uthuset och går genom en kulvert in i byggnaden. Fasaden är nybytt och så även fönster och ytterdörrar. Taket fick sig ett lyft med nya tegelpannor.

En ljus tambur välkomnar gästerna innan de kommer in i hallen som nästan upplevs som två våningar hög tack vare trappan som visar vägen upp till övervåningen med sovrum och tevespelsrum. Familjen Jarl har själva låtit bygga det övre räcket med stjärnor, som härmar originaltrappan.

– Vi har försökt behålla så många ursprungsdetaljer som möjligt, men funktionaliteten får alltid överhanden. Vi har också satsat på tapeter av traditionell typ för att behålla känslan av att det är ett äldre hus. Bor man på landet är det fint att ha ett hus som förmedlar känslan av just landsbygd. Hypermodernt kan man ha det i stan.

Vid teven har soffan kastats ut till förmån för en stor hög saccosäckar med en stor mjuk matta under. Detta underlättar döttrarnas xbox-spelande där man rör sig mycket. Far i huset har visst en fäbless för stora mattor, som barnen också tycker det är skönt att röra sig på. Intill spelrummet finns ett badrum som tidigare inhyst en garderob. Där har duschkabinen måttanpassats efter vinkeln på taket. Lite trixigt förstås, men slutresultatet är vackert.

Räcklös balkong

Utanför herr och fru Jarls sovrum finns en balkong som än så länge saknar räcken, men döttrarna är noga med att hålla sig innanför trägolvet därute, innan taket tar vid.

– Tjejerna har det som scen just nu, ler hon. Och det ser man: ett stativ och några kuddar står där.

Musikintresset syns även i salongen på nedervåningen där både piano och gitarr står. Ena dottern går till och med i musikklass.

Blommig kökstapet

Kärleken till det traditionella visar sig gång på gång. Eftersom Sophia är ensambarn har hon fått ärva saker från många, speciellt de blommiga bakformarna från mormor och farmor är uppskattade.

Köket har kvar sina klassiska 50-talsluckor som Sophia målat ärtigt gröna.

– Kök är alltid svindyrt att fixa till, så det får vänta till senare. Vi vill helst bygga ut det, så att tjejerna när de är tonåringar kan laga middag med sina kompisar. Jag tänker mig en köksö och ett större köksbord. Köket är ju husets hjärta och det vill man att ska vara mysigt och hemtrevligt. Damen som bodde här innan hade varken kyl eller frys, så vi tog bort ett par skåp och lade in vitvarorna. Utöver det har vi egentligen bara lagt en ny bänkskiva, nytt golv och fått upp en fondtapet. En del äldre damer som kände hon som bodde här innan känner igen sig i köket.

Sophia är den i familjen som står för inredningen medan Mårten sköter det tekniska. När han är ledig fixar han med värme och vatten.

Världen i huset

Paret började sin tid tillsammans med en jorden runt-resa, och de har även rest en del sedan dess. Detta har fått ta plats i inredningen. Ett tygstycke från Tanzania hänger i hallen, och smågrejer runtom bostaden vittnar om främmande länder.

Utvändigt på sin 800 kvadratmeter stora tomt har paret eliminerat de prunkande rabatter som fanns här innan deras tid. De satsar i stället på enkelheten i att ha gräs och buskar. Den konstnärliga cirkeln på uppfarten kanske snart får rosenbuskar i mitten.

Lamm som grannar

Familjen trivs med läget. Det tar blott 10-15 minuter in till stan, och man har nära till Bråviken, och förstås till poolen ute på gården. Den byggde de för fem år sedan.

– Men visst saknar man lite att inte kunna cykla. Som förälder på landet får man skjutsa en del. Men det är härligt att bo granne med en bondgård. Vid lamningstider är tjejerna standby här. Senast fick de till och med ta ansvar för några lammungar.

– Det är skönt att komma hem när man bor så här. Att ta av sig kavajen efter alla dagens möten och på med myskläderna. Det är så himla skönt att gå promenader med hundarna i skogen och runt gårdarna här och bara vara hemma.

NM Bostad – Hemma hos Sophia Jarl

Här på Väsby Lillgård i Konungsund bor:

Sophia Jarl, Moderaternas första namn i kommunfullmäktige

Mårten Jarl, ingenjör

Barnen Agnes, 10 år och Märta, 8 år

Hundarna Selma och Jenna, kaninerna Pärla och Stampe

Byggår: Slutet av 1800-talet

230 kvadratmeters boyta, 800 kvadratmeters gård