Valdemarsviks unga ordnar jobb själva

Nyligen hölls en pressträff i Norrköping med titeln ”Vad händer på arbetsmarknaden i Östergötland 2014-2015?”. Och svaret på den frågan är att det ser bra ut. Så även i Valdemarsvik där kommunen inte behövt hjälpa de unga att hitta sommarjobb.

Arbetsförmedlingen gör två gånger om året en prognos över arbetsmarknadsutsikterna. När det är dags att presentera prognosen för Östergötland för resten av 2014 och för 2015 ställs frågor som hur arbetsgivarna ser på framtiden, hur sysselsättningen inom olika branscher förändras, vilka yrkesgrupper som är mest efterfrågade i länet och vilka de arbetsmarknadspolitiska utmaningarna i länet är.

Utredningen visar glädjande siffror över arbetslösheten i Östergötland som fortsätter att minska – 1 100 personer färre är inskrivna som arbetslösa jämfört med i fjol.

Arbetslösheten skiljer sig mellan kommunerna. I Norrköping är hela 12,4 procent arbetslösa medan Ydre har blott 3,9 procents arbetslöshet. Mest har arbetslösheten minskat i Linköping, Ödeshög och Åtvidaberg. I hela Sverige är siffran 8,0 procent.

Minskad ungdomsarbetslöshet

Även antalet arbetslösa ungdomar 18-24 år har minskat med nästan 600 personer jämfört med april förra året. Den ligger nu på 17,9 procent i länet mot 14,6 procent i riket. I Valdemarsvik visade prognosen på 23,6 procents ungdomsarbetslöshet.

– Vi har haft ett gott samarbete med kommunen och bestämde tidigt att de unga som stod utan jobb skulle få hjälp med sin anställning. Sedan visade det sig att de som varit inskrivna som arbetssökare fått jobb på egen hand, och kommunen har inte behövt hjälpa till, säger Gabriella Gylling, arbetsförmedlingschef i Valdemarsvik, Finspång och Söderköping.

Även Örjan Kasselstrand som är handläggare på arbetsförmedlingen i Valdemarsvik ser positivt på situationen i kommunen.

– Det har gått väldigt bra, och vi brukar ligga mittemellan i statistiken. Man kan säga att det finns två grupper – de med gångbara gymnasiebetyg och de som halkat lite utanför. De med taskig grundskolebakgrund som aldrig haft ett sommarjobb har det givetvis tuffare än andra när det gäller att söka jobb, men vi har bra diskussion med företagarföreningar och så har vi arbetsutbildningar inom industrin här. Jag upplever att unga har möjligheter att få även andra jobb än sommarjobb. En fördel med att vara en liten ort är den personliga kontakten, som väger mycket tyngre än ett cv, säger han.