• Frida Boklund, regionchef Östergötland konstaterar att Valdemarsvik är bäst. Foto: Tommy Pettersson

Valdemarsvik bäst i länet

Valdemarsvik bäst i länet genom att man har högst andel kvinnor som är verkställande direktörer. I en jämförelse med samtliga kommuner i Östergötland toppar Valdemarsvik, tätt följt av Kinda, listan på högst andel kvinnor som är vd:ar i länet. Sist på listan hamnar Ydre, med bara fyra  procent.

Norrköping och Linköping ligger på blygsamma 10 respektive 14 procent.

Viktiga gernusfrågor

Lagom till internationella kvinnodagen uppmärksammade Företagarna Östergötland kvinnor som är företagare. Företagarna har tagit fram statistik från Retrievers databas på de 120.000 aktiebolag i Sverige som har uppgivit vd:s kön.

– Rikssnittet i Sverige är 16 procent. Klart mindre än de 23 procent kvinnor i börsbolagens styrelser som har gett upphov till kvoteringsdebatten. Politiker ska inte ägna sig åt kvoteringslagstiftning, utan istället arbeta för att jämna ut spelplanen i de fall den slår särskilt hårt mot kvinnor som företagsledare: när det gäller finansiering, trygghetssystem och offentlig upphandling, säger Frida Boklund, regionchef Företagarna Östergötland.

I nationell jämförelse

I en nationell kommunrankning placerar sig Valdemarsvik på tionde plats och Kinda på en trettonde plats.

– Det visar att Östergötland har goda förutsättningar att bli ett län som sporrar kvinnors företagande. Fler kvinnor i Sverige än män stolta över att vara företagare – 81 procent av kvinnorna jämfört med 68 procent av männen, enligt en rapport som vi har gjort, säger Frida Boklund, regionchef Östergötland.