• Cocosbollar och veganskt godis. Karin Jakobsson från Cocosbollsfabriken i Skärblacka är en av de lokala knallarna på marknaden. Foto: Tina Andersson
  • Marknadsvärdarna Clara Turdén och Lilly-Ann Spångberg håller reda på knallarna tillsammans med Robin Bolin som är projektledare för marknaden på Upplev Norrköping. Foto: Tina Andersson
  • Tusentals besökare kommer till Augustifestens marknadsdagar som drog igång på fredagen. Foto: Tina Andersson
  • Lukas Pyk försöker välja ut en favorit bland alla fidget spinners som finns i marknadsstånden. Foto: Tina Andersson
  • Norrköpings kommun fanns på plats, där medborgarna kunde passa på att tycka till om stadens framtida utveckling. Foto: Tina Andersson
  • – Vi går hit varje år för att köpa kolaremmar och en ny plånbok, säger Anne Ljungholm har som tradition att besöka marknaden tillsammans med sin son Joakim Ljungholm. 
  • På marknaden finns allt du inte visste att du behövde. Ett hästhuvud till exempel. Foto: Tina Andersson

Välbesökta marknadsdagar drog igång

Drygt 200 knallar, korvar, strumpor och langos. Det var bara några av alla inslag som fanns att avnjuta när marknadsdagarna drog igång under Augustifesten i Norrköping på fredagen. Vår tidning kände på stämningen där knallarna kantade båda sidor om Gamla Rådstugugatan.

På fredagsförmiddagen trängdes marknadsknallarna för att packa upp sina varor lagom i tid tills Norrköpingsborna hittat ner på staden.

– Vi kollar de tomma platserna och ser till att knallarna som står i kö här utanför ska komma in, berättar Lilly-Ann Spångberg som är marknadsvärd.

Robin Bolin är projektledare för marknaden på Upplev Norrköping och har koll på läget.

– Det flyter på, det kommer bli en bra marknad, säger han.

Årets fluga

Trots spridda regnskurar var stämningen god. Bland de drygt 200 knallarna finns allt ifrån väskor, strumpor och pipande hundar till klassiska langos, renkorv och marknadskarameller.

Årets fluga verkar vara de så kallade fidget spinners, som radats upp i flera av marknadsstånden.

Lukas Pyk besöker marknaden tillsammans med sin moster Julia Leek.

– Jag väljer mellan en spinner eller ett mobilskal, men den här spetsiga spinnern var snygg, säger han. 

Utanför Hörsalen på Drottninggatan stod Norrköping kommuns spårvagn, där besökarna kunde tycker till om olika stadsutvecklingsprojekt och framtidens spårvagnstrafik.

Något att äta

Doften av stekt strömming, älgkebab, hamburgare och langos ligger tät över området. Anne Ljungholm passade på att ta en hamburgare till lunch tillsammans med sin son Joakim Ljungholm.

– Vi brukar alltid gå på marknaden och varje år köper vi kolaremmar och en ny plånbok, det är tradition, säger hon.

Bakom en gigantisk cocosboll står Karin Jakobsson från Cocosbollsfabriken i Skärblacka och är en av de lokala knallarna som är på plats.

– Det är jättekul, alla är så glada och positiva, enda nackdelen är att man inte hinner se så mycket av marknaden själv, säger Karin.