• Under tiden när det var kallare en period så sålde vinterjackor bra. Foto: Max Elofsson

Vädret påverkar sporthandeln

Förra säsongen var det en bra vinter för Team Sportia, men i år går det trögare på grund av de milda väderförhållandena. Affärens delägare Johan Granberg är ännu inte orolig men hoppas att det snart blir kallare.

Enligt de senaste väderprognoserna så ser det ut som att vi får räkna med fortsatt relativt varma temperaturer. Det har gjort att sportaffärerna i Norrköping inte har sålt så mycket vinterartiklar som de räknat med. Johan Granberg på Team Sportia i Norrköping berättar att om det fortsätter i samma takt fram till sportlovet, kan det bli svårt att få något sålt och att gå med vinst.

– Just nu står vi bara och väntar. Just nu är det stor risk att vi får börja mellandagsrean långt tidigare än vid just mellandagarna, säger han och tillägger att det ännu inte har varit någon drastisk sänkning men att det hade räknat med en höjning av försäljningen inför vintersäsongen.

Spara eller rea

Alternativen som han ser är att antingen sälja ut så mycket som möjligt, eller att spara produkter till nästa säsong. De har satsat hårt på att sälja skidor till både alpint och längdskidåkning.

Yxbackens styrelseordförande Anders Wihag berättar att än så länge har de ingen aning om när de kan öppna och att en förutsättning för att de ska kunna göra snö i backen är att det är minusgrader i minst åtta dygn i sträck.

– Prognoserna ser än så länge inte så bra ut, så jag kan inte svara på när vi öppnar, säger han.

– Det är ingen som köper skidor nu när det är tio plusgrader ute. Men så fort det blir kallare igen så köper de, säger Johan Granberg.

Fortsätt cykla

I mitten av november fick vi känna på lite kyla under några dagar i alla fall. Just då märkte de att försäljningen av vinterjackor tog fart. Något annat som ändå har sålt bra är dubbskor som är bra mot halkan. Så länge det är barmark säljer även cyklar rätt så bra på Team Sportia.

– Det är tur att man har annat att sälja när det inte går som vi hade trott, säger Johan Granberg.