• Foto: Fanny Miles

Vad vet du om stan?

Norrköping är inte bara värdstad för Sveriges största musikfestival. Det finns många anledningar att besöka den gamla industristaden.

– Kolmårdens djurpark har sedan länge varit en attraktion och har över en halv miljon besök om året.

– Industriområdet låg länge öde men sedan 1990-talets mitt blomstrar det vackra området igen. Nu med kunskap, kultur och näringsliv i form av universitet, museer och innovativa företag i stället för dundrande maskiner.

– Norrköping har flera framgångsrika idrottslag. Inom fotbollen skördar IFK Norrköping framgångar i allsvenskan och inom hockeyn stretar Vita hästen uppåt. Dolphins basket har toppnoterade lag i elitserien för dam, herr och rullstol och speedwaylaget Vargarna har också plats i sin elitserie. Hästsport är inte att förglömma med stjärnor som Malin Baryard och Helena Lundbäck.

– Norrköpings symfoniorkester (SON) har 85 yrkesmusiker och gott rykte både inom och utanför Sveriges gränser. Under Bråvallafestivalen uppträder de tillsammans med Petter på fredagen.

– Ett av Norrköpings starkaste områden är visualisering och med spetskompetens från universitetet har man skapat Visualiseringscenter C där delar av forskningen går att ta del av på ett interaktivt och kreativt sätt.

– Under sommaren visas Harry Potter – the exhibition på Nya Parken (fotbollsarenan) i Norrköping med originalföremål från inspelningarna av Harry Potter-filmerna. Utställningen har aldrig tidigare visats i Europa.