• Aina Kagevik skriver ner förslag på hur man kan utveckla Klockaretorpets centrum. Foto: Kajsa Nilsson
  • Hamza Elfituri bor i området och Thomas Lindquist arbetar på Hyresbostäder. Båda värnar om Klockaretorpets framtid. Foto: Kajsa Nilsson
  • Kommunalrådet Olle Johansson tycker att det är roligt att så många engagerar sig i sitt bostadsområde. Foto: Kajsa Nilsson
  • Det var gott om deltagare under onsdagens Open space i Idrottens hus. Foto: Kajsa Nilsson

Vad ska hända i centrum?

Utvecklingen av Klockaretorpets centrum fortsätter. I onsdags träffades boende i området för att diskutera möjliga idéer. Idrottens hus fylldes snabbt av idérika kvartersbor som vill det bästa för sitt bostadsområde. Redan en kvart innan utsatt tid var många av stolarna tagna vid borden.

– Vi behöver komma igång under våren 2015, säger Hyresbostäders bosociala chef Thomas Lindquist som var en av de som hälsade samlingen välkomna till kvällen.

Hyresbostäder äger Idrottens hus och kommunen äger det ”spökhus” som står tomt bredvid. Vid alla bord fanns under onsdagen papper för deltagarna att fylla i vad de vill ska hända i centrum. Spökhuset kom på tal många gånger.

Eget Portalen?

– Vi har många här i Klockaretorpet som går sysslolösa eller som skulle behöva hjälp att lära sig det svenska språket. Därför vore det en bra idé att få hit ett eget Portalen, precis som det som finns i Hageby, föreslår Aina Kagevik som sitter i KIS (Klockaretorpet i samverkan) och som leder dansgrupper för barn.

Andra vill ha dit vårdcentral och fritidsgård för ungdomarna. Att gå till Borgsmoskolan kan vara otäckt när mörkret gjort sitt inbrott. Några pratar om butiker men konstaterar att det nog bara är ett önsketänkande att få butiksverksamhet att gå runt.

Politiker på plats

Kvällen leddes av Sisu Idrottsutbildarna och förutom lokala föreningar och boende var även representanter från politiken på plats, bland dem Olle Johansson som är socialdemokratiskt kommunalråd med ansvar för utbildningsfrågor.

– Det är kul att så många väljer att ägna sin fritid åt att komma hit och diskutera. Att ha sådana här träffar ger ett underifrånperspektiv. Det som kommer fram under kvällen sammanställs och sedan tar vi med det till politiken. Jag tycker att det är en positiv anda här i Klockaretorpet. Folk är stolta över att bo här, säger han.

Ungdomar vill gymma

Hamza Elfituri är 18 år gammal och representerar ungdomarna i Klockaretorpet. Han har under en tid engagerat sig i att hitta på aktiviteter för ungdomar och har bland annat hand om hyrning av hallen på fredagskvällarna.

– Vi vill att det ska hända något! Det räcker inte med att bara gå på möten, det måste också hända något. Många med mig tycker att det vore bra att utnyttja de stora tomma lokalerna, de har stått tomma och det är onödigt. Man skulle till exempel kunna bygga ett gym, säger han.

Kajsa Nilsson

kajsa.nilsson@ norrkopingsmagazinet.se