• Sophia Jarl vill minimera antalet avhopp i gymnasiet. Foto: Kajsa Nilsson
  • 338 ungdomar hoppade av gymnasiet förra året. Foto: Kajsa Nilsson

Vad händer med avhopparna?

338 ungdomar hoppade av gymnasiet under 2013, vad hände med dem? Det undrar Sophia Jarl från moderaterna som vill se en kartläggning av de ungdomar som inte går klar gymnasiet och som inte finns inskrivna i Arbetsförmedlingen.

– Kommunen har ett informationsansvar tills man är 24 år och det innebär att ha koll på var folk befinner sig, i grundskola eller gymnasiet eller om man är inskriven på Arbetsförmedlingen. Man skulle inte behöva kartläggning om man fick alla att gå kvar i gymnasiet. Har vi en fungerande grundskola kommer vi inte ha 338 avhopp i gymnasiet, säger hon.

Speciallärare

Att ungdomarna hoppar av gymnasiet grundar sig i flera problem men Sophia Jarl hävdar att en satsning på speciallärare skulle minimera avhoppen eftersom man då fångar upp eleverna tidigare. Hon påpekar att behovet av speciallärare är stort inom grundskolan och att brister där visar sig när ungdomarna börjar på gymnasiet.

– Grundskolorna ska ha mandat att anpassa undervisningen med speciallärare efter hur klasserna ser ut. Det kanske inte är samma behov i Navestad som är det är ute i Lindö, på Vikbolandsskolan eller Mosstorp. Det handlar inte om att ändra kunskapsmål utan snarare att anpassa verksamheten efter det faktiska behovet som finns, säger hon.

Satsa på industriprogram

Dessutom ser hon gärna att man satsar på utbildningar som man vet ger jobb.

– Det ungdomar tänker är arbetslivet kanske inte är det verkliga arbetslivet, verklighetsbilden är något skev. Det har varit många diskussioner om matchning. I en stad som Norrköping kan det vara nödvändigt. Det kanske inte är så att 30-40 personer ska bli nagelterapeuter varje år utan att vi ska kanske istället satsa på industriprogram och utbildningar där vi kan säga till eleverna att de får jobb när de har läst klart. Vi måste kunna påvisa att motivationen är att komma till egen försörjning.