• Verner Bilde och Li Teske från PRO Östergötland ser fram emot den stora pensionärsmässan. Foto: Kajsa Nilsson

Vad finns att göra för pensionärer?

I slutet av oktober arrangeras Senior- event, en stor mässa i Värmekyrkan i Norrköping. Mässan riktar sig till alla pensionärer och alla andra som är 55+ och nyfikna på pensionen och vad det finns för sociala aktiviteter för pensionärer i stan.

Den 28-29 oktober håller Seniormässan öppet med fri entré båda dagarna. Schemat är fullbokat med föreläsningar som avlöser varandra och under mässans andra dag får den kommande kommunstyrelsen tid att berätta hur de ska förvalta förtroendet under de kommande fyra åren. Därtill fylls lokalen med mässmontrar från lokala och regionala företag och organisationer, bland annat mäklare, myndigheter, resebolag och träningscenter. Totalt har omkring 40 utställare anmält sig till mässan. Som medarrangör är PRO Östergötland med ombudsmannen Li Teske i spetsen.

– När Seniorevent kontaktade oss innan sommaren och frågade om vi ville vara med tvekade vi aldrig. Vi har tidigare varit med på många mässor men aldrig varit med som arrangör, berättar hon.

– Alla är positiva till mässan och ställer upp och hjälper till med förberedelser, tillägger Verner Bilde som är ordförande för PRO Skärblacka och Norrköpings samorganisation inom PRO.

Norrköpings största

Mässan kommer att bli Norrköpings största senior- och pensionärsevenemang och huvudföreläsare är Lennie Norman, en nybliven pensionär som underhåller om åldrandets komiska vinklar. Att bli äldre är nämligen kul, det påstår både han och Li Teske.

– Pensionen är en ny fas i livet. Det finns ett jättestort utbud av aktiviteter som riktar sig till äldre och man kan lätt fylla upp de där åtta timmarna man tidigare var på jobbet, med sociala aktiviteter och förtroendeuppdrag, försäkrar Li Teske och tillägger att hon hoppas att även yrkesverksamma väljer att komma på mässan, trots att den i första hand riktar sig till de som har passerat 55 år. Förutom att få mängder med information om livet som pensionär finns möjlighet att ställa frågor till myndigheter och företag.

Först efter storstäderna

Seniorevents mässor har tidigare arrangerats i Stockholm och Göteborg men nu kommer de till Östergötland. Först Norrköping den 28-29 oktober och sedan Linköping den 10-11 november för att sedan fortsätta till fler städer runt om i Sverige under 2015.