• Pelle Larsson hävdar att medicin inte alltid är den bästa lösningen. Foto: Kajsa Nilsson
  • Många studenter väljer att handla ekologiskt.. Foto: Kajsa Nilsson
  • Apoteket Göta Lejon på Kungsgatan har fått en matavdelning. Foto: Kajsa Nilsson
  • Hälsokost blandas med medicin. Foto: Kajsa Nilsson
  • Förutom hälsokost börjar apoteket nu med vaccination. Foto: Kajsa Nilsson
  • Närproducerad hudvård från Valdemarsvik. Foto: Kajsa Nilsson

Vaccination och mat på apoteket

Apoteksföreståndaren Pelle Larsson har valt att kombinera tillgången till medicin med varierad alternativ läkekonst. Därtill har sortimentet utökats med ekologiska och kravmärkta matvaror. Som första apotek i Sverige, hävdar han.

Den nya profilen har blivit väl mottagen av kunderna och han påstår att det till stor del är studenter som väljer att handla ekologiskt; med den målgruppen är läget bra vid Skvallertorget.

– Jag har arbetat inom hälsokost tidigare så det är inte nytt för mig, berättar Pelle Larsson och visar utbudet av varor. I grunden är han sjuksköterska sedan många år tillbaka.

Gröt istället för medicin

– Läkemedel är inte alltid lösningen, en besvärlig mage kan ibland hjälpas av gröt snarare än medicin. Mot åksjuka kan en tablett med ingefära fungera lika bra som Postafen, dessutom kan ingefäran ges till små barn.

På hyllan med medicin mot ledvärk står burkar med koncentrerat nyponpulver bredvid den vanliga medicinen.

– Vi visar ett alternativ. Det är inte alltid bäst att äta kemiskt framställd medicin, förklarar han men säger samtidigt att det traditionella sortimentet inte kommer att konkurreras ut av hälsokosten.

Jämför med bensinmack

Om man ska tro Pelle Larsson så kommer trenden att sprida sig till fler apotek.

– I och med att staten har strikta regler för vad läkemedel får kosta är det låg lönsamhet i att driva apotek. Man skulle kunna säga att vi är som en bensinmack, läkemedlet är bensinen och hälsokosten är korven.

Vaccinationsrum

Förutom en rejält tilltagen avdelning för hälsokost och ekologiska matvaror har Pelle Larsson en annan unik avdelning på apoteket.

– Vi kommer snart att börja med att ge vaccinationer. Eftersom att jag är sjuksköterska kan jag ge sprutorna, säger han.