• Alvar, Eira och Sara Furenhed käkade raggmunk i solskenet. Foto: Kajsa Nilsson
  • Margareta Carlenius är kyrkoherde i församlingen. Foto: Kajsa Nilsson
  • Cecilia Hellgrens butik Prästgårdens inredning hade gott om besökare. Foto: Kajsa Nilsson
  • Närproducerat hantverk iPrästgårdens butik.Foto: Kajsa Nilsson
  • Anita Johansson med barnbarnet Haley Björk och kompisen Margareta. Foto: Kajsa Nilsson
  • Östgötadagarna och Östra Rydsdagen på en och samma gång.Foto: Kajsa Nilsson

Uppvisningar, marknad och drop in-dop

Östra Ryd levde verkligen upp under Östgötadagarna med stor folksamling utanför församlingshuset. Även Prästgårdens inredningsbutik och café hade många besökare.

Östra Ryds kyrka hoppade på Svenska kyrkans senaste trend med drop in-dop- och vigsel. Vid tidningens besök hade ännu ingen utnyttjat möjligheten, måhända var de intresserade både döpta och vigda sedan tidigare. Kyrkoherden Margareta Carlenius njöt i solskenet.

– Vädret påverkar antalet besökare och det är kul att så många har kommit i dag. Östra Rydsdagen är för många en dag att komma tillbaka till hembygden.

Raggmunk utan fläsk

I år sammanföll Östra Rydsdagen med Östgötadagarna och det bjöds på den östgötska landskapsrätten raggmunk med lingon. Något fläsk serverades inte som tillbehör till familjen Furenheds besvikelse, men Margareta från Östra Ryds hembygdsförening hade svar på tal.

– Den serveras som förr i tiden. Då åt man raggmunk utan fläsk eftersom man inte hade råd med det.

Sexåriga Eira Furenhed gillar hästar och dressyruppvisningen var därför höjdpunkten på Östra Rydsdagen. Lillebror Alvar, tre år, gillar traktorer bättre och såg fram emot traktoruppvisningen.

– Vi har traktor hemma och jag har fått åka med i den, säger han stolt.

Inredning och fika

Borta vid prästgården var det också mycket liv och butikens ägare Cecilia Hellgren hade fullt upp med att servera fika och att sälja inredningsprylar. Stilen är en blandning mellan fransk lantstil, shabby chic och nordiskt vitt. Därtill säljer hon hantverk från trakten och svenskproducerade matprodukter.

– Egentligen är jag lärare och undervisar i svenska som andraspråk på Ektorpsringen i Norrköping men det vore en dröm att få ha butiken som heltidssysselsättning, säger hon och berättar att det är andra gången som hon är med under Östgötadagarna.

Fysiskt och webben

Prästgården köptes av Svenska kyrkan för fem år sedan och efter att ha rustat upp ett närliggande hus på tomten öppnade Cecilia Hellgren butiken för två år sedan, innan dess hade hon webbutik.

– När vi flyttade till området fanns här både en mataffär och en pizzeria. Nu har båda stängt igen och därför är det många föräldralediga som uppskattar att de kan komma hit och dricka sin latte, säger hon med ett leende.

Egentligen skulle hon ha serverat årets bakverk, den östgötska morotsstubben, under Östgötadagarna men efter att frysens dörr råkat stå öppen över natten förstördes bakverken och det fanns ingen tid att baka nya. Smaken var det dock inget fel på och Cecilia Hellgrens tre barn mumsade i sig det som fanns kvar.