• Jennifer Gustavsson, Karin Hedlund och Therése Ziedén är tre av spelarna i damlaget i Norrköpings squashklubb som nystartade 2014 och som inlett denna säsong bra med två segrar och ett kryss i de fyra första kamperna. Foto: Leif Larsson
  • Jennifer Gustavsson, Karin Hedlund och Therése Ziedén tillhör elitlaget i Norrköpings squashklubb som på senare tid startat både dam- och herrlag. Över huvud taget blomstrar sporten i Norrköping just nu. Foto: Leif Larsson

Uppsving för squash i Norrköping

Damlaget i Norrköpings squashklubb som varit nedlagt drog i gång igen 2014. Det var början på ett uppsving av squashspelare både vad gäller damer, herrar och juniorer. – Det är många fler som spelar nu än för fyra år sedan, säger Karin Hedlund, en av spelarna i damlaget.

Det är livaktigt i Norrköpings squashcenter nuförtiden. De fem banorna är ständigt upptagna. Damlaget med sju spelare i truppen lirar, så även det för året nystartade herrlaget och ett tiotal juniorer spelar i regi av centret. En turnering för tjejer och kvinnor som hölls för ett par år sedan fyllde på rejält med spelare, elit och motionärer. Internt spelas nu ett poolspel, kallat Stegen, mellan många lag. På lördagar och söndagar bokas fem banor i tre timmar och det är fullsatt hela tiden med omkring 20 spelare.

– Det har exploderat de två senaste åren och i dag måste man boka 1,5 vecka i förväg för att få spela. Förr såg man sällan tjejer spela här men nu är det många, förtäljer Bea Gidlund, en av spelarna i damlaget.

– Vanligt förr var att de som spelade var lite äldre män men nu är det inget konstigt att tjejer spelar. Man känner sig välkommen här, påpekar Therése Ziedén, ytterligare en i damlaget.

Nervkrux

Laget spelar i division 1, andranivån i svensk squash på damsidan. I varje match måste man vara minst två spelare. Det är fyra matcher och varje spelare möter det andra lagets två spelare, inalles fyra kamper. Det kan således bli 2-2, 3-1 eller 4-0 i matchen. Denna säsong har det så här långt gått väl i de fyra matcher som spelats. Det har blivit två vinster och en oavgjord.

– Det går rätt bra men vi måste jobba mer med nerverna. Ibland faller vi i prestation när vi blir för nervösa, berättar Jennifer Gustavsson, fjärde länk i laget.

Nämnda kvartett är den som hittills spelat matcher medan ytterligare några i laget spelar individuella tävlingar i väntan på att bli mogna för seriespel.

Redan premiäråret kvalificerade sig damlaget för att gå upp i elitserien men avstod då man inte ansåg sig redo för den högre nivån. I år lär det inte heller bli avancemang uppåt. Men ambitioner finns.

– Vi siktar på att komma bättre än förra året då vi blev trea bland fem lag. Denna säsong är det sex lag så målet är att komma minst tvåa. Det kan hända att man då får chansen att spela i elitserien, det är vanligt att lag på högsta nivån vill flytta ner en division och det ger lediga platser. Det har varit diskussioner om att slå ihop elitserien och division 1 men högstanivån i högsta serien är nog för hög för det, redogör Karin.

Beroendeframkallande

De fyra squashlirarna förklarar varför just deras sport är bäst.

– Det är kul när det går bra, inte minst när man kämpat hårt och vinner en lång boll. Det är också roligt när man lyckas fast det inte blev som man egentligen tänkt, säger Karin med ett garv.

– Det finns alltid något att utveckla, alla i laget är tävlingsinriktade och squash är beroendeframkallande, inflikar Jennifer.

– Vi eggar varandra och alla i laget tycker det är kul att spela, säger Bea.

– Det är också bra träning, avrundar Therése den frågeställningen.

För att damlaget (och herrlaget) skulle bli verklighet krävdes ekonomiskt tillskott och det har ett antal sponsorer stått för. Nu behövs mera monetära resurser för att ett önskemål ska kunna uppfyllas.

– Vi vill gärna ha en reguljär tränare men då behövs pengar. Hittills har vi haft hjälp med träningen av ägaren till squashcentret och av en spelare i herrlaget, säger Karin Hedlund, en av fyra i squashlaget som är med och ger racketsporten ett lyft i Norrköping.