• Till och med den 31 januari finns ljuskonstverken att beskåda i Norrköping. Foto: Tommy Pettersson

Upplyst stad under festival

I lördags öppnades Norrköpings svar på ljusfest – Norrköping Light festival. Elva lysande konstverk smyckar staden under december och januari.

Festivalen är ett samarbete med Amsterdam Light festival som har några år på nacken. Ljusinstallationerna är stationerade till de centrala delarna av staden, där vattnet har stort fokus.

– Merparten av skådeplatserna ligger på vatten. Vi hade redan från början en vision om att dra nytta av vårt vackra vatten som rinner genom staden, berättar Stefan Papangelis, vd för Upplev Norrköping som står bakom arrangemanget.

Lokala verk

Även om majoriteten av de lysande konstverken producerats av internationella ljuskonstnärer så sticker tre av dem ut som lokala projekt. Förhoppningen är dock att det lokala intresset ska öka till kommande år.

– Det är jättekul att det kommit in lokala initiativ. Två av konstverken är gjorda av Makers of Norrköping till exempel. Det kommer nog att poppa upp fler idéer från lokala konstnärer kommande år, säger Stefan Papangelis.

Promenadslinga


Festivalen är uppbyggd som en ljuspromenad som sträcker sig från Visualiseringscenter C och hela vägen ner till Grand hotell. Ljusen tänds klockan fyra varje eftermiddag och släcks igen klockan tio på kvällen, och självklart är det led-belysning som syns stråla.

Snusförnuft

Verken står oskyddade men Stefan Papangelis tror, och hoppas, att de enbart betraktas och inte vandaliseras.

– Vissa av konstverken kommer man inte åt eftersom de står på vattnet. Man får hoppas att folk använder sitt sunda förnuft i detta fall.