• Ridha Achoura på RA Auktionsverk betraktar taklampan av Carl- Axel Acking, som nyligen auktionerades ut för 58 000 kronor. Foto: Tina Andersson

Unika lampor auktionerades ut

På kort tid har två unika lampor från den svenska designern Carl-Axel Acking auktionerats ut på RA Auktionsverk i Norrköping. Nyligen klubbades de eftertraktade objekten för 33 000 kronor och nästan 58 000 kronor.

– Det känns otroligt att ha fått auktionera ut de här unika lamporna, säger Ridha Achoura på RA Auktionsverk.

Det var för en tid sedan som han kontaktades av en kvinna, bosatt i Paris, med frågan om Ridha kunde hjälpa henne att auktionera ut en lampa.

– Hon skickade bilder och jag såg direkt att det var något alldeles särskilt. Jag frågade om jag fick sälja den på vår kvalitetsauktion i november men hon sa "nej, nej monseu jag har bättre grejer",  berättar Ridha.

Unika lampor

Snart hade han tagit reda på att den skålformade lampan i mässing var från 1940-talet och designad av den svenska arkitekten och formgivaren Carl-Axel Acking. Lampan, som kom från Paris på en torsdag, auktionerades ut och klubbades för 33 000 kronor på fredagen en vecka senare.

– Köparen var en samlare i Tyskland, som skulle ha den att inreda med. Det gick snabbt, redan samma dag skickades den med expressbud, säger Ridha. 

Ytterligare auktion

Knappt hade den auktionen avslutats förrän det damp ner ytterligare en guldgrip.

– Jag trodde inte det var sant, skrattar Ridha, som förvånat betraktade den nyanlända trearmade taklampan.

I förra veckan avslutades auktionen, som Ridha uppskattade till en slutsumma på mellan 60 000 och 80 000 kronor. 3 000 besökte auktionen på hemsidan och efter ett startpris på 30 000 kronor och 41 bud senare landade det slutgiltiga priset på 57 810 kronor.

– Det här är lampor med stort samlarvärde. Den industriella stilen är väldigt inne bland inredare just nu och köpare är beredda att betala mycket för den här sortens lampor. 

Från kriget

Han vet inte mycket om lampans bakgrund men gissar att den parisiska kvinnan är förmögen och att lamporna troligtvis har hittat till Paris i samband med Andra världskriget. Nu väntar han spänt på om det ska dyka upp fler paket.

– Hon hade konsulterat konkurrerande auktionshus över hela världen innan hon bestämde sig för att anlita oss. Det är fantastiskt att hon skickat så värdefulla saker. Vi får se om det dyker upp flera, säger Ridha.