• Johan och Anne Åsberg är här i full färd med att laga ännu ett mål mat till Storängens äldreboende i Söderköping. De driver det enda privata företag som levererar mat till äldreboenden i Söderköping. Foto: Leif Larsson
  • Johan Åsberg lastar bilen för ännu en leverans mat ut i Söderköping. Foto: Leif Larsson

Unik matleverans till äldreboende

Johan och Anne Åsbergs företag levererar mat till ett äldreboende i Söderköping. En ovanlig företeelse. För i övrigt är det offentliga aktörer som förser äldreboenden i Söderköping med mat.

– Det finns privata företag i Linköping, Norrköping och Mjölby som levererar mat till äldreboenden men i Söderköping är det bara vi, påpekar Johan som tillsammans med hustrun Anne driver Maritime Catering AB.

Varje dag förser de 68 personer i Storängens äldreboende, som drivs av Geria AB, med frukost och två varma mål mat.

– Ibland kan kvällsmålet vara kallt. Speciellt när det är varmt på sommaren så kan de äldre tycka bättre om att exempelvis få kräm och en strömmingsmacka.

I varmsrättsmenyn ingår alltid två rätter. Dessutom lagas specialkost för de som har svårt att svälja, tugga eller har allergier.

– Vi lagar 100 procent husmanskost, det är vad de äldre vill ha. Vi har prövat taco men det gick inte hem. Däremot fungerar pizza och det är ju svensk husmanskost i dag, påpekar Johan.

200 portioner

Johan och Anne startade restaurang i kanalhamnen i Söderköping 2007. Fyra år senare bytte de spår, flyttade till Fixområdet och började med catering. De har två stora fasta kunder, äldreboendet och det stora Söderköpingsföretaget Luvata.

– Det kan bli uppemot 200 portioner mat varje dag som vi lagar och kör ut, berättar cateringföretagaren.

Med Gerias äldreboende har Åsbergs ettårsavtal som förnyas automatiskt om ingen parterna säger upp det. Med Luvata har man ett treårsavtal som är halvvägs nu. De har även catering för privatpersoner som exempelvis bröllopsmiddagar och smörgåstårteleveranser.

– Vi har kapacitet för att göra mer, både personellt och vad gäller utrymme. Vi har sex personer på lönelistan som arbetar mellan 50 och 100 procent och vi kan bygga om lokalerna om det behövs, informerar Johan.

Nya möjligheter

Framöver kan ett par nya typer av kunder bli aktuella. Dels har några förskolor hört sig för och en ny lag kan öppna för lite andra kunder.

– Från den 1 januari kan de som har hemtjänst välja vilka som ska leverera mat till dem. Där ska vi försöka slå oss in. Det blir i så fall mycket mer logistik men det ska vi klara. Folk äter mat på fler olika sätt nu och det öppnar möjligheter för oss, klargör Johan.

Cateringbolaget satsar på att ha så mycket som möjligt lagat från grunden, alltså minimalt med halvfabrikat. Dessutom är närodlat något man söker och köper in.

– Vi får hit mat två gånger i veckan från flera leverantörer varav Menigo är störst. Bland det lokala så köper vi potatis av Tornby i Norrköping.

Är nuvarande catering-verksamhet roligare än den restaurang ni hade tidigare?

– Det är både och. Det är lättare att planera nu, svinnet blir mindre eftersom vi vet exakt hur mycket vi ska laga. I en restaurang vet man ju inte hur många kunder som kommer. Så ekonomiskt är det en fördel. Men visst saknar jag ibland möjligheten att laga till riktigt fin mat som oxfilé och någon läcker efterrätt, förklarar Johan Åsberg, unik matleverantör i Söderköping.