• Anders Karlin äger Söderköpings Bokhandel och Antikvariat som i år fyller 200 år. Det har funnits bokhandel på samma ställe i samma lokaler sedan 1815. På väggen i bokhandeln finns ett foto från 1920-talet som visar arbetande damer i butiken. Numera finns det en mysig barnhörna i bokhandeln. Foto: Leif Larsson
  • Anders Karlin har ägt bokhandeln i Söderköping i drygt ett år och har hunnit med mycket redan, som att exempelvis inrätta en antikvariatdel. Foto: Leif Larsson

Unik bokhandel fyller 200 år

I år fyller bokhandeln i Söderköping 200 år. – Det är verkligen ett arv att förvalta. Det känns som om det finns en stolthet hos Söderköpingsborna att ha en så gammal bokhandel, konstaterar Anders Karlin, ägare sedan november 2013.

Inte nog med att bokhandeln fyller 200 år, den har funnits på samma plats, i samma lokaler på Storgatan, under alla dessa år. Vilket gör den till Sveriges äldsta i sitt slag. Huset byggdes 1815 och omedelbart handlade det om böcker.

– I början var det ett utlämningsställe av böcker för ett tryckeri. Det har varit många ägare genom åren, en man vid namn Carlén var en av dem. För ett tag sedan kom en man in i bokhandeln och berättade att han var springsjas åt Carlén på 1940-talet. Vi får historier berättade för oss hela tiden, det är roligt, säger Anders och med vi menar han också sambon Louise Malmström som hjälper till i bokhandeln på hobbybasis.

Mer av allt

Jubileerna kommer tätt och snabbt för ägarna till Söderköpings Bokhandel och Antikvariat. I november 2014 firade de ett år som innehavare. Under 2015 är det 200-årsjubileum hela året.

– Vi har funderat på hur vi ska fira men har inget konkret klart. Söderköpingsborna får gärna komma med förslag. Vi ska i alla fall ha en speciell födelsedag då vi firar med tårta och i övrigt ska hela året präglas av att bokhandeln fyller 200. Vi ska dra på lite extra och ha ännu fler författarsamtal, programkvällar och musikaftnar än under första året, bedyrar Anders.

Viktig del

Redan efter drygt ett år av ägande märks att Anders fått rejäl fart på bokhandeln. Många författarkvällar har arrangerats och varit populära, ofta har det varit fullsatt i butiken. Anders har också inrättat en barnhörna och en antikvariatavdelning.

– Antikvariatdelen tror jag är viktig. Dels är det en del i bokhandeln men även en slags kulturinstitution som kan tillhandahålla böcker som inte finns på andra ställen. Antikvariatet ger ett helt annat liv åt bokhandeln. Många dröjer sig kvar, pratar om författare och genrer och för mig är det lärorikt, fastslår han.

Har svängrum

Han driver en fri och oberoende bokhandel som inte har band med någon kedja. Anders är övertygad om att det är en stor fördel.

– Vi kan sätta vår personliga prägel och bestämmer vad som ska finnas i utbudet. Vi får en flexibilitet och ett svängrum och kan agera snabbt. Vi kan också bygga ett sortiment tillsammans med våra kunder som ger oss mycket tips om nyutkommet och klassiskt och om det går så tar vi hem det folk vill ha, förklarar bokhandelsägaren.

Efter ett drygt år är det förstås lite tidigt att veta hur det kommer att gå för bokhandeln framöver. Men tecknen är goda.

– Första året var fantastiskt, vi ökade omsättningen rejält jämfört med föregående år. Kanske ger det en skev bild, det vet vi inte än. Vi vet också att branschen står inför många utmaningar, klargör Anders Karlin, bokhandelsägare och ödmjuk kulturarvsbärare som ser optimistiskt på framtiden för bokhandeln.

Leif Larsson

leif.larsson@ norrkopingsmagazinet.se