• Johan Dalene spelar fiol fem till sex timmar per dag för att nå sitt livs mål - att leva på musik. Foto: Emma Garzon
  • Efter sommaren flyttar Johan Dalene till Stockholm för att börja på Nordiska musikgymnasiet. Foto: Emma Garzon

Ungt fiolfenomen prisas världen över

Med fiolen vid hjärtat äntrar 15-åriga Johan Dalene scener runt om på jorden och de ljuva tonerna han skapar trollbinder såväl publik som jury. Nyligen kom han på tredjeplats i den prestigefyllda tävlingen Menuhin Competition.

Ett rispaket och en linjal. Det var Johans första fiol som han fick när han började spela som fyraåring. Men fiol var inte förstahandsvalet.

– Först ville jag spela cello som pappa, men det kändes roligare att spela något annat instrument så att vi skulle kunna spela tillsammans, berättar Johan och tillägger att man dessutom inte kan börja spela cello förrän man är fem-sex år.

Så han började spela fiol med löftet att han fick byta till cello efter ett år om han ville. Men redan vid första fiollektionen fastnade han och sedan dess har han aldrig spelat något annat instrument. Tidigt märktes det att Johan hade talang. Han älskade att spela snabba och svåra stycken som var sist i boken, dock var han först tvungen att spela sig igenom hela boken vilket han gjorde illa kvickt.

Många förfrågningar efter tredjeplatsen

Fiolspelandet har inte alltid varit en dans på rosor. Under en period saknade Johan glädjen och motivationen, men i oktober 2014 flyttade äntligen det grå molnet på sig. Inspirationen flödade efter en kurs i Vänersborg och många timmar framför Youtube där han bland annat kollade på fioltävlingar. Menuhin Competition fångade Johans intresse extra mycket, vilket är världens största och viktigaste tävling för unga violinister. Han bestämde sig för att söka till årets tävling i London så han spelade en bit av programmet och skickade iväg filmen, som var ett av 175 bidrag. Endast 22 juniorer väljs ut och Johan var en av dem.

– Det var jättekul att vara med! Tävlingen var ett stort mål och av allt jag har gjort hittills har den betytt mest för mig, säger Johan stolt.

Och stolt ska han vara då han knep en imponerande tredjeplats. Tack vare tävlingen har orkestrar frågat om Johan vill spela solist med dem, bland annat juniororkestern från Menuhin School, och i sommar ska han vara med på Verbier Festival som är en stor festival inom klassisk musik.

Debuterar som solist med SON

Hela familjen Dalene andas musik. Pappa Torstein har spelat cello i Norrköpings symfoniorkester i 25 år och undervisar celloelever på Kulturskolan, medan mamma Inger är läkare samt utbildad pianist och organist.

– Musik betyder mycket för både mig och Inger. Även Johan visade ett stort intresse för musik när han var ung och därför var det viktigt för oss att han skulle få spela fiol, säger Torstein.

Inger spelar på nästan alla av Johans konserter. Den 15 september ska Johan även spela med sin pappa då han debuterar som solist med Norrköpings symfoniorkester. Under kvällen kommer publiken i De Geerhallen garanterat tappa hakan till Tjajkovskij Violinkonsert som är mycket tekniskt avancerad. Efter att den skrevs gick det flera år innan någon vågade spela den.

– Det är min absoluta favoritkonsert. Jag började spela den när jag var tolv år så jag känner mig trygg inför konserten.

Nordiska musikgymnasiet väntar

Genom åren har resorna blivit många för Johan. Tävlingarna, konserterna och kurserna har bland annat varit i Kina, Sydafrika, Italien, Slovakien och Tyskland. Efter sommaren är det dags för ytterligare en resa, men denna gång kommer han stanna en lång tid. Han har nämligen kommit in på Nordiska musikgymnasiet i Stockholm.

– Det verkar vara en väldigt bra skola och dessutom får jag ha kvar min lärare som jag har haft sedan fem år tillbaka och som jag tycker mycket om. Det känns kul att flytta till Stockholm, men jag kommer sakna Norrköping, säger Johan och möter sin pappas stolta, och samtidigt vemodiga, blick.

"Drömmen är att bli solist"

Nu tränar Johan ungefär fem till sex timmar varje dag för att fortsätta utvecklas och nå sitt livs mål:

– Jag vill kunna leva på musik och spela med bra orkestrar runt om i världen. Den största drömmen är att bli solist. Jag vill gärna vara med i Tjajkovskijtävlingen, men jag tycker att konserterna är det roligaste.

När Johan plockar fram sin fiol, sluter ögonen och drar stråken över strängarna går det att föreställa sig när han som solist spelar på storslagna konserter, prisas på prestigefyllda tävlingar och är ett namn som inte går att glömma.

Fakta: Johan Dalene

Ålder: 15 år.

Gör: Violinist.

Fritid: "På fritiden träffar jag kompisar. Förr spelade jag mycket fotboll, men nu har jag inte längre tid att göra det så ofta".

Bor: Eneby.

Familj: Pappa Torstein och mamma Inger.

Otippat: Ville först spela cello.

Lyssnar helst på: Klassisk musik.