• IK Warias flickor 03/04 gör sin sista grästräning för säsongen. Foto: Alexander Rudensten
  • Tommy Höglund fick ta emot Hyresbostäders stipendium för sina insatser som fotbollstränare. Foto: Alexander Rudensten

Ungdomsmiljonen stipendietagare vill höja laget före jaget

En mörk och kylig oktoberkväll gör IK Waria flickor 03/04 sin sista grästräning för säsongen. De som håller i träningen, som trots tidpunkten har väldigt bra uppslutning, är Martin Karlsson och den nyligen utnämnda stipendiaten Tommy Höglund. Tommy är en av de som fått Hyresbostäders Ungdomsmiljonen stipendiat för sitt arbete inom IK Waria.

41-årige Tommy Höglund bor i Kättsätter med sin fru och sina tre barn och jobbar som affärsutvecklare på forskningsinstitutet Acreo som ligger på Linköpings universitets campus i Norrköping. På sin fritid lägger han otaliga timmar på sitt ideella arbete som lagledare och tränare i föreningen IK Waria. Där är han tränare och lagledare för flickor 03, som tränare tillsammans med flickor 04. Vilket gör att Tommy också ser tränarjobbet som ett lagarbete med de andra tränarna Fredrika Tammaru, Thomas Olander och Martin Karlsson. Han startade sin karriär i IK Waria i samband med att hans dotter vill spela fotboll i klubben. Då var han en av flera föräldrar som engagerade sig i föreningen, sedan var det också ett fotbollsintresse såklart säger han med ett leende.

Tommy är nu en av tolv ungdomsledare som belönats med Ungdomsmiljonen-stipendiet, sedan är den största delen av stipendiet något som klubben tjänar väldigt mycket på.

–Det är ju jättekul att få känna uppskattning för det man gör. Samtidigt känner jag att jag fick priset för alla oss fyra tränare i flickor 03/04, för den verksamhet som vi bedriver tillsammans. Det är ett kvitto på att vi som ledargrupp gör ett bra jobb, ett ideellt ledararbete som också speglar IK Waria som förening, säger Tommy om att ta emot stipendiet. Där han vill vara tydlig med att det är ”laget före jaget” även när det kommer till de fyra tränarna.

En skön stämning

–Jag tror att alla föreningar hittar sina egna framgångsrecept. I vår förening, Waria, tycker jag framgångsreceptet är att vi är en förening där alla har nära till varandra. Vi har en bra samsyn på hur vi vill driva vår verksamhet och vi har närhet till både spelare och föräldrar. Detta gör att vi skapar en skön känsla och stämning i föreningen där alla känner att de är välkomna och kan vara med och ha kul, säger Tommy kring att just Waria var en av föreningarna som fick ta del av stipendiet.

–Eftersom vi får 30 000 och vi är en liten föreningen är det ett jättepositivt tillskott till vår föreningskassa. Pengarna kommer gå direkt till verksamheten genom planhyror, bollinköp och utbildning för oss ledare. Pengarna kommer också satsas på cuper och ibland aktiviteter som inte är fotboll, tillsammans med tjejerna för att bygga gemenskap och lagkänsla för alla i laget, säger Tommy.

–Det som är viktigt och som vi i IK Waria har en samsyn kring är att alla spelare är lika mycket värda, att det är viktigt att alla spelare blir uppskattade och sedda. Att de kan bära med sig det senare i sina liv också, det är något som vi lägger stort fokus på i föreningen, avslutar Tommy med att säga.

 

Alexander Rudensten