• "Jag visste inte att jag var så bra på att leda ungdomar förrän jag kom till Smedby AIS. Där blommade jag ut som person", säger Paul Chamoun.
  • Paul Chamoun spelar nu i Smedby AIS men han har även spelat i Assyriska och Sylvia. För honom är fotboll glädje, gemenskap och samarbete.
  • "Det är ett tajt lag och medspelarna bryr sig verkligen om varandra och om sporten", säger Paul Chamoun. Foto: Privat

Ungdomars mål är Pauls dröm

Med ett integrationsprojekt som Smedby AIS startade 2013 har Paul Chamoun hittat sin livsuppgift. Han leder och tränar nyanlända ungdomar och genom fotbollen får de ett bättre liv.

– Jag skulle kunna offra min fotbollskarriär för att hjälpa dem, säger Paul Chamoun.

Det är Smedby AIS som ligger bakom det integrationsprojekt som Paul Chamoun är anställd för att leda. Här samlas nyanlända ungdomar runt fotbollen och tränar flera gånger i veckan.

Paul, 28 år, har själv en karriär inom fotbollen och är ett välkänt ansikte för dem som är insatta i fotbollsvärlden.

– Nu spelar jag i Smedby AIS men har också varit några år i Assyriska och Sylvia där jag spelade superettan, säger han.

Oanade egenskaper

Projektet startades 2013 i Norrköping för att aktivera nyanlända ungdomar och Paul var ett givet namn för att leda. Då såg han inte sig själv som ledare och de ledaregenskaper som han hade inombords. Nu har han insett att det är det här han ska göra resten sitt liv, leda och utveckla ungdomar.

– Fotbollen är ett verktyg för mig som jag kan och har vuxit upp med. Den använder jag för att nå fram till ungdomarna.

Fyller viktig funktion

I början åkte han runt i skolor i Norrköping för att fånga upp nyanlända barn och ungdomar som hade fotboll som intresse och ville vara med i ett lag. Här träffade han de som inte hade några vänner eller någon chans att interagera i svenska samhället. Han såg snabbt att fotbollen gav ungdomarna glädje och skratt. De fick vänner utanför sin egen krets och de fick något att se fram emot varje dag. Särskilt minns han när laget hade tagit sig till final i serien och de förlorade näst sista matchen.

– Två av spelarna började gråta och det är då det känns skönt för mig eftersom jag förstår att de brinner för laget och sporten. Då har jag lyckats att överföra en passion, säger Paul.

En hjälpande hand

Men det är inte bara fotbollen som Paul hjälper de tonåringarna med. Några har problem hemma och då ringer de för att prata eller träffas. Han har också fått följa med till Skattemyndigheten och Socialförvaltningen några gånger.

– Jag visste inte att jag var så bra på att utveckla ungdomar. Det var först när jag kom till Smedby AIS som jag blommade ut som person.

Att vägleda ungdomar vill han jobba med framöver.

– Det är min dröm att utveckla ungdomar med mina ledaregenskaper. Hur vet jag inte men på något sätt hoppas jag. Jag skulle kunna offra min fotbollskarriär för att hjälpa dem.