• Elin Hedén och Emy Wahlqvist tackar nej om kompisarna bjuder på cigaretter. Foto: Kajsa Nilsson

Ungdomarna dissar ciggen

Under november månad kommer en reklamfilm om rökningens påverkan rulla på Filmstaden i Norrköping. Bakom filmen står åtta elever från estetprogrammet Film och Foto på De Geergymnasiet.

Det var Landstinget i Östergötland som utlyste tävlingen där ungdomar uppmanades att göra kampanjens reklamfilm.

– Vi fick i uppdrag att göra en kampanj om tobakspreventiv. Ungdomarna vet ju redan allt om tobakens negativa sidor, men ändå börjar de röka. Då kom vi på idén med att låta ungdomar göra filmen som skulle rikta sig till deras egen målgrupp, säger Sofie Drake, kommunikatör på landstinget.

Aldrig prövat

Elin Hedén och Emy Wahlqvist är två utav gruppens åtta medlemmar och själva har de aldrig prövat att röka.

– Vi hoppas på att kunna påverka ungdomar till att låta bli och att de som börjat ska försöka sluta. Det finns inga fördelar med att röka, säger Elin Hedén.

– Det gäller att våga säga nej när kompisar frågar om man vill pröva. Jag är hellre rädd om min hälsa än ”cool”, säger Emy Wahlqvist.

Accepterar ett nej

Tjejerna hävdar att det blir mer och mer accepterat att inte röka, ingen tjatar om man säger nej. På skolan är skolgården rökfri.

Rökfri operation

Förutom kampanjen med ungdomar arbetar Landstinget Östergötland med rökstopp inför operationer.

– Även till kortare operationer är det till fördel att ha varit rökfri innan, det underlättar läkningen. De som aktivt är rökfria sex veckor innan operation får hjälp med rökavvänjning via landstinget, berättar Sofie Drake.

Ungdomarna som vann landstingets tävling har sedan tidigare producerat en film tillsammans, då till utställningen Jobbcirkus på Arbetets museum.

 

Elins och Emys argument mot rökning:

- Konditionen försämras

- Kan få sjukdomar

- Det leder till beroende

- Respektlöst mot omgivningen