• Johanna Tydén trivs med sitt meningsfulla jobb som värvare. Foto: Sverige för UNCHR

Unga värvar till flyktingorgan

Mellan juni och slutet av augusti kommer ett team på fem värvare att arbeta i Linköping och även göra regelbundna besök i Norrköping. Efter ett längre uppehåll är värvarverksamheten till FN:s flyktingorgan UNCHR nu tillbaka.
– Vi kommer under sommaren att finnas på plats i Linköping och Norrköping för att värva givare till FN:s flyktingorgan UNHCR:s arbete för människor som flyr undan krig och förföljelse. Över 50 miljoner människor befinner sig på flykt världen över och behovet av stöd är enormt, säger Anna-Karin Modén som är kommunikationschef för Sverige för UNCHR.

Skyddar flyktingar

UNCHR är FN:s flyktingorgan och leder internationella insatser för att skydda människor som har tvingats fly sina hem. Sverige för UNCHR är UNCHR:s svenska insamlingsorganisation. Värvarnas uppgift är att rekrytera månadsgivare för att stödja UNHCR:s arbete. Just nu är behovet av hjälp enormt för människor på flykt undan kriget i Syrien. Men även i länder som Centralafrikanska republiken och Burundi pågår humanitära kriser som sällan rapporteras om i media.

Meningsfullt sommarjobb

– Jag blir motiverad av att arbeta med något meningsfullt som gör skillnad i människors liv – att få öppna upp folks ögon för att det finns något mer än bara den här gatan och den här staden, säger Johanna Tydén som kommer att synas flitigt i stadsbilden i sommar.

Hon studerar vanligtvis till en politices kandidatexamen på Linköpings universitet, men har i förra veckan påbörjat sitt sommarjobb som värvare. Hon menar att många nog gärna vill ge, men att de inte känner till UNCHR:s arbete.

– UNCR finns på plats från början till slut vid en krissituation. De upprättar flyktingläger och koordinerar även de andra hjälporganisationernas arbete. Något som många inte vet är att endast 2 procent av den totala budgeten kommer direkt från FN – därför är de enskilda månadsgivarna så oerhört viktiga, säger värvaren Johanna Tydén.