• Norrköpingskillen Johan Dalene beskrivs som ett violinfenomen. Nyligen tog han hem tredje pris i tävlingen i Menuhin competition i London. Foto: Fanny Miles
  • 15-åriga Johan Dalene håller debutkonsert på De Geer. Tjajkovskijs fiolkonsert. Foto: Fanny Miles
  • Karin Veres, direktör för SON, berättar om den nya säsongens repertoar. Foto: Fanny Miles
  • Mousa Elias spelar i Min väg. Foto: Fanny Miles

Unga talanger i SONs nya säsong

Vill synas i regionen

Norrköpings symfoniorkester (SON) öppnar upp för unga talanger och nya samarbeten när de går in i en ny säsong.

Det är inte bara en färsk repertoar som ska presenteras. Utöver musiken ser ägarstrukturen annorlunda ut i och med det regionala scenkonstbolaget. Symfoniorkestern söker även efter en ny chefdirigent då Michael Francis, som arbetat fyra år som chefdirigent i SONs regi, lämnar orkestern.

– Vi går in i ett nytt skede där vi söker ny chefdirigent. Det är en lång process men vi har kandidater som orkestern kommer att få möta vid upprepade tillfällen, säger Karin Veres, verksamhetschef för SON.

Nya möten

Nya möten står i centrum när den nya säsongen gör sitt intåg. Premiären den 8 september leds av dirigent Michail Jurowski med toner från Wagner, Beethoven och Sjostakovitj. Under augustifesten hålls en smygpremiär i Vasaparken där återkommande Sven-Bertil Taube gästar orkestern under Musik i det gröna.

Ung talang tar plats

Senare i september är det debut för 15-åriga violingeniet Johan Dalene att fronta De Geerhallens stora scen.

– Det är fantastiskt att jag ska få göra min debut med en så pass bra orkester som SON, som jag dessutom är bekant med sedan tidigare. Pappa spelar cello i orkestern och jag har spelat tillsammans med dem tidigare. Det känns tryggt att göra min debutkonsert uppbackade av dem, säger Norrköpingsbon som började spela fiol som 4-åring. Johan Dalene är nyss hemkommen efter Menuhin competition i London där han kom på en tredje plats. Den 15 september bjuder han på Tjajkovskijs violinkonsert.

– Jag har spelat Tjajkovskij tidigare. Det finns oerhört mycket uttryck i musiken, säger han.

Flerspråkigt

Temat Nya möten breddar utbudet medvetet. I oktober syns Mouisa Elias från Syrien spela på en Oud, en luta som är vanligt inom musik från mellanöstern. Bakom föreställningen Min väg står Peter Bryngelsson som skrivit ett orkesterstycke om att lämna en gammal bekant plats och hitta en ny. För nya svenskar ges konserten Konsert med sex språk där styckena presenteras på svenska, engelska, arabiska, persiska, bosniska och somaliska.

Klassiska Requiem

I november blir det traditionellt med Mozarts Requiem. Märk dock väl att den klassiska konserten här syns i ny tappning i samarbetet mellan Folkoperan, Riksteatern, KariN och elever från Kulturskolan. Sedan rullar säsongen. Glada änkan med Elin Rombo som solist, Piazzolla och Pettersson med bland annat Pettersson symfoni nr 7, Världssopranen Malin Byström, Grieg och Bruckner, julkonsert och en gnistrande stråkdag.

För alla

SONs repertoar ska locka musikälskaren som nylyssnaren påpekar Karin Veres.

– För oss är det viktigt att orkestern är tillgänglig för alla, säger hon. En del i det ledet är bland annat att utöka närvaron i Crusellhallen i Linköpings konsert och kongress.

– Norrköping är vår hemmascen men på sikt vill vi även att Linköping blir vår hemmascen. Av egen kraft utökar vi därför vårt utbud i Crusellhallen med ytterligare två konserter. Framöver skulle vi gärna se två abonnemangsserier i Linköping, säger Karin Veres.

Barnens orkester

Även barnen får en stor dos SON under den nya säsongen. Barn- och familjekonsert i form av Nasse hittar en stol, Majas alfabetssånger och julkonserten den 15 december. Även ett gäng skolkonserter ges.

– Det är en dröm att kunna spela för alla barn i regionen. Vi bjuder in skolorna till gratiskonserter här i De Geerhallen och hoppas att kommunerna kan stå för busskostnaderna till Norrköping, säger Kristina Holm-Danielsson, producent för barn och ungdomsverksamheten.