• Josefin Holst har många kreativa järn i elden, närmast som regissör för Lasse-Majas Detektivbyrå.
  • Hon drömmer om att få arbeta heltid med teater och sång.
  • Söderköpingstjejen Josefin Holst arrangerar egen krogshow i sommar.
  • Teaterintresset har funnits med sedan 2005 då hon fick rolle Lisabet i Madicken.

Ung regissör från Sörping

18-åriga Josefin Holst lever nästan helt inom teaterns värld. Vid sidan av gymnasieutbildningen i Norrköping engagerar hon sig inom amatörteaterföreningen Sythercopie i Söderköping, både som regissör och skådespelare. Hon drömmen om en karriär inom teatern.

Vi möts mitt i vackra Söderköping och slår oss ner på Jannes Hembageri på Hagatorget. Josefin beställer en hemgjord pariserbulle, eller grävbulle som hon själv kallar den.

– När jag var liten och vi bodde ute i S:t Anna brukade vi åka in till Söderköping när det var dags att gå till frisören. Då fikade vi alltid här och jag brukade beställa en grävbulle, ja för man gräver ju ur allt det goda, säger hon med ett leende och syftar på vaniljkrämen i mitten av den sockrade vetebullen.

Började som Lisabet

Första gången hon kom i kontakt med teater var 2005 då hon som tioåring fick rollen Lisabet i Madicken. Hon fortsatte att spela Lisabet i 2006 års uppsättning av samma föreställning. Efter har det rullat på och Josefin har bland annat skådespelat i Lasse-Majas Detektivbyrå och regisserat Sythercopies uppsättning av Pippi Långstrump.

Än har hon ett par månader kvar av utbildningen på Film- och musikgymnasiet men hon har spikade planer för sommaren. Just nu arbetar hon extra som regissör för Lasse-Majas Detektivbyrå som har premiär i juni. Hon har på egen hand skrivit manus utifrån Martin Wikmark och Helena Willis böcker. Vid premiären försvinner regissören och då väntar nya uppdrag. Hon ska nämligen rodda ihop en krogshow som kommer att spelas på en av Söderköpings krogar under juli månad. Vilken krog det blir får hon inte avslöja ännu men hon berättar att arbetet innebär både show och quiz.

Stilförebild

Inom teaterns och musikalens värld har hon inga direkta förebilder. Stilmässigt ser hon däremot upp till vintageexperten Elsa Billgren. Inte helt otippat med tanke på Josefins röda hår, svarta eyeliner, matta röda läppstift och 1950-talsklänning.

– Jag fick möjlighet att träffa Elsa Billgren under Redesignmässan på Crescendo i höstas och jag blev så nervös att jag inte visste vad jag skulle säga. Jag får aldrig tunghäfta annars men när jag träffade Elsa fick jag inte fram mer än att jag tycker om henne, berättar Josefin.

Sömnad som avslappning

Under vår träff bär hon en loppisfyndad klänning men annars syr hon gärna sina egna kläder.

– Det kanske låter konstigt men när jag är stressad blir jag lugn av att sy. Jag brukar ta små pauser från annat och då passar jag på att sy ett par sömmar på en klänning. Annars sätter jag mig ner och virkar eller stickar, säger hon. I vinter har hon hunnit med att sticka två par strumpor och en halv halsduk.

En dag kommer hon nog lämna idyllen i Söderköping för att flytta till Norrköping.

– Söderköping är jättefint men det händer inte så mycket här. Dessutom är det svårt att få saker att ske. Jag skulle vilja bo i Norrköping, det passar mig bättre, konstaterar hon.

Många intressen

Hon har alltid haft mycket på gång. Tidigare var hon aktiv medlem i det politiska ungdomsförbundet Ung Vänster och vice ordförande i lajvföreningen Gröna Draken inom Svenska kyrkan. Nu hinns det inte med längre. Medeltidsintresset har också fått skjutas åt sidan.

– Jag har länge varit intresserad av medeltidskläder och sydde egna. Jag, mamma och syrran har länge haft som grej att vi varje år åker till medeltidsveckan på Gotland. Nu hinner jag inte engagera mig lika mycket men jag följer fortfarande med till Gotland, berättar hon.

Eget produktionsbolag

Framåt höstkanten är det tänkt att hon ska komma in på folkhögskola och läsa ett år i Skåne och efter det vill hon komma in på musikalhögskolan. Att hon ska stanna inom branschen råder det inga tvivel om. Blir hon inte anställd startar hon produktionsbolag med en repertoar av krogshower och mindre uppsättningar.

– Drömmen är att bli anställd på någon stor teater, gärna Östgötateatern. Men jag tycker att det är roligt att göra krogshower också. På alla hjärtans dag gjorde vi en krogshow med skolan på Grand Hotell och det var jättekul, säger hon.

 

Fakta

Namn: Josefin Holst.

Ålder: 18 år.

Familj: Pojkvän, mamma, pappa och syster.

Aktuell: Sistaårselev på Film- och musikgymnasiet. Regissör för Lasse-Majas Detektivbyrå i Söderköping och initiativtagare till ny krogshow.

Bor: I Söderköping och Norrköping. Lite hos mamma, lite hos pappa och lite hos pojkvännen.

Dröm: Att få arbeta med teater och sång på heltid.

Citat: Drömmen är att bli anställd på någon stor teater, gärna Östgötateatern.