• Olivia Slättengren och Alexander Hultberg ligger bakom nya produktionsbolaget Marionette Media. Foto: Kajsa Nilsson

Ung duo satsar på animation

Som slutprojekt på universitetsutbildningen valde Olivia Slättengren, 22 år och Alexander Hultberg, 21 år att starta ett eget produktionsbolag, Marionette Media. Tyngden ligger i videoproduktion och till våren kommer de att vara med i skapandet av en brukskulturutställning i Åtvidaberg.

Vid tidpunkten för intervjun arbetar duon med att färdigställa material till spelkonventet NärCons vinterfestival som ägde rum 20-23 februari i Linköping. Dessutom arbetar de med att utforma marknadsföringsmaterial till Norrköpings Pokemonliga.

– Det är framför allt Alex som arbetar med att animera filmerna rent tekniskt, förklarar Olivia Slättengren. Själv har hon ansvar för den grafiska biten och att rita material till filmerna.

– Produktion av reklam och infografik är en given verksamhet i vårt företag men vi gör också filmer med storys, berättar Alexander Hultberg.

Kulturfabriken

Redan förra året arbetade klasskompisarna tillsammans då de producerade den animerade filmen Kulturfabriken. Det var en del av utbildningen Kultur, samhälle och mediegestaltning vid Linköpings universitet. Filmen tar upp Disneys roll som kulturinstitution och företagets inflytande över stereotyper genom sina filmer. Genom humoristiska inslag berättar de hårda fakta om Disney.

Vart framtiden ska ta filmskaparna återstår att se men drömmen för dem båda är att kunna livnära sig på produktionsbolaget, även om de till en början planerar att ha det som bisyssla.