• Cecilia Ambjörn från Naturskyddsföreningen ger tips på hur vardagen kan bli giftfri. Foto: Kajsa Nilsson
  • Många frukter innehåller gifter men värst är bananer, vindruvor och citrusfrukter. Foto: Gustav Skogens
  • Genom att lägga upp maten på tallrik innan den micras undviker man att få kemikalier i maten. Foto: Kajsa Nilsson
  • Cecilia Ambjörn från Naturskyddsföreningen skulle aldrig ta på sig ett plagg utan att tvätta det först, samma sak gäller mjukdjur till barn. Foto: Kajsa Nilsson

Undvik gifter i vardagen

Vardagen är fylld av farliga gifter som kan ge hormonrubbningar, fertilitetsbesvär och andra hemska följder. Naturskyddsföreningen i Norrköpings vice ordförande Cecilia Ambjörn har några handfasta tips att dela med sig av för att göra 2014 så giftfritt som möjligt.

Det kan lätt bli abstrakt när man talar om gifter, konstaterar hon när vi slår oss ner för en pratstund i Naturarium vid Sjöfartsverket. Under de senaste 20 åren har hon varit aktiv inom Naturskyddsföreningen och gick i pension i våras efter att under hela sitt yrkesverksamma liv ha arbetat på SMHI:s konsultavdelning som oceanograf. Som nybliven pensionär har hon mycket tid att lägga på att arbeta med miljöfrågor inom föreningen.

Ekologiska bananer

– En viktig punkt för att minimera gifterna i vardagen är att byta till ekologisk mat. Exempelvis är konventionella bananer fulla av gifter till skillnad från ekologiska bananer, säger hon. Detta stärks genom en undersökning som Testfakta har låtit göra via laboratoriet ALS Global Täby där det visade sig att ekologiska bananer är helt giftfria.

– Jag är medveten om att alla inte har möjlighet att handla ekologiskt helt och hållet men ett steg som de flesta klarar ekonomiskt är att byta ut bananer, kaffe och mjölk till ekologiska alternativ. Ibland är ekologiska bananer till och med billigare än konventionella, säger hon.

Matlådor

På många arbetsplatser innebär lunchpausen en pratstund med arbetskamraterna över en bit mat som äts direkt ur matlådan i plast. Enligt Cecilia Ambjörn vore det betydligt snällare mot kroppen att lägga över maten på en tallrik.

– Generellt sett ska man inte förvara fet mat i plastlådor. Det är bättre med glas, metall och porslin. Ska man ta med maten till jobbet kan det bli svårt utan matlåda men då är det bra att lägga över maten på en tallrik innan den värms. När matlådan värms kan skadliga kemikalier släppa och hamna i maten, upplyser hon.

Luktar plastigt

En annan fara med plast är leksaker som är ämnade för barn. Det som gör plastleksaker mjuka är ofta ftalater som kan ha inverkan på hormonsystemet.

– Om du luktar på en plastprodukt och den luktar ”plastigt” bör du undvika att använda den eftersom den förmodligen avger mer farliga ämnen, säger hon.

Annat att tänka på gällande produkter till barn är att tvätta mjukdjur innan de ges till barnet eftersom mjukdjuren ofta är behandlade med giftiga medel. Likaså gäller kläder.

– Jag skulle aldrig ta på mig ett plagg utan att tvätta det först, åtminstone inte plagg som jag har nära kroppen, säger hon.

 

Citat: Ett steg som de flesta klarar ekonomiskt är att byta ut bananer, kaffe och mjölk till ekologiska alternativ. (Cecilia Ambjörn, Naturskyddsföreningen i Norrköping)