• Johannes Årsjö är Sveriges starkaste man och värd för Giant Live Sweden, en deltävling till Världens starkaste man 2015. Foto: Kajsa Nilsson

Ultimat styrketävling för världseliten

Snart kommer testosteronet att spruta i Stadium Arena. Några av världens starkaste män intar arenan för att göra upp om tre platser till 2015 års upplaga av Världens starkaste man. Norrköpingsbon Johannes Årsjö är sedan 2009 Sveriges starkaste man och står värd för arrangemanget Giants Live Sweden.

– Flera av de tävlande är från Norden. Vi är tre från Sverige, en från Norge, två från Finland och en från Danmark. Sedan kommer det folk från bland annat Italien och Kanada. Största dragplåstret är nog amerikanen Brian Shaw som blivit världens starkaste man två gånger, berättar Johannes Årsjö i en kaffepaus på jobbet som platschef på däckåtervinningen.

Fick blodad tand

Det var där det började för snart tio år sedan. Man skulle utse Norrköpings starkaste man och 20-åriga Johannes Årsjö blev utan att veta om det nominerad av sin bror.

– Jag har ofta fått höra att jag borde vara med i någon strongmantävling. Jag har alltid varit en stor grabb och vägde 105 kilo redan som 13-åring, berättar den numera 155 kilo tunga Johannes Årsjö. Han vann inte tävlingen 2005 men fick blodad tand och började träna för att nå resultat. 2008 kvalade han in till Världens starkaste man och 2009 vann han Sveriges starkaste man.

När han tävlar mot konkurrenterna inom Sverige är det en relativt enkel match att hamna på prispallen, även om han såklart måste anstränga sig för guldmedaljen.

– Många av de svenska motståndarna är riktigt duktiga i en eller ett par grenar. Min styrka ligger i att jag är bra på många grenar. Men ger jag inte järnet så vinner jag inte, säger han.

Primitiv tävling

Att tävla om vem som är starkast är primitivt och något som alla förstår sig på, det hävdar Johannes Årsjö och hoppas på att det ska bli slutsålt till tävlingen den 29 november. Som det verkar nu kommer biljetterna gå åt, dessutom sänds tävlingen på Eurosport.

– Det är stort att tävlingen kommer till Norrköping, den har aldrig tidigare hållits i Sverige, förklarar han och erkänner att det nog aldrig hade blivit något om han inte själv lagt ner så mycket arbete på att få dit tävlingen.

– Just nu har jag två heltidsjobb, här på däckåtervinningen och som projektledare för tävlingen. Utöver det ska jag hinna med att träna och tävla som elitidrottare och vara en bra familjefar. Hade det inte varit för min flickvän Jannie Lindgren som alltid ställer upp hade det inte gått, säger han. Än är inte barnen Alexander och Alicia mer än 3 och 1 år gamla.

Knäoperation

Hur länge han kommer att hålla igång tävlandet är ovisst, det beror mycket på vad kroppen klarar, motivationen kommer och går i takt med skador som uppstår. Två dagar efter tävlingen i Norrköping väntar knäoperation.

– Jag har en spricka i brosket och kronisk inflammation i knäet men jag tror inte att det ska påverka resultatet så mycket. Jag känner mig stark och kommer att ge järnet.

Strongman togs fram för 30 år sedan och bygger på flera olika styrkesporter, man testar den totala allroundstyrkan. Johannes Årsjö jämför med MMA som är en kombination av flera kampsporter för att utse den ultimata fightern.

– Strongman är den ultimata utmaningen, säger han.