• Ukulelebandet Ukebox från Söderköping har funnits i fyra år och lirar för att det är kul. Hela tiden blir de bättre och fyller på sin låtrepertoar. Här är tre av de åtta medlemmarna. Fr. v Cay Hertzman, Rolf Bergelin och Kristina Druid. Foto: Leif Larsson
  • Instrumentet ukulele finns i många varianter som konsert, bas, sopran och tenor. Foto: Leif Larsson

Ukuleleband med spelglädje

I februari 2010 drog de i gång ukulelebandet. Nu ses oktetten varje onsdag för att öva och lira. – Vi längtar till onsdagarna, bedyrar Cay Hertzman, en i bandet Ukebox.

Ukulelegruppen hör hemma i Söderköping. Alla kommer från olika bakgrund när det gäller musik och alla har olika yrken. Men de sex herrarna och två damerna har inga problem med att trivas.

– Alla bidrar på sitt sätt. Vi ger och tar och lär av varandra. Man kan säga att fyra av oss är mer av sångare medan de andra fyra är mer musiker, påpekar Kristina Druid.

De sex männen i gruppen är Rolf Bergelin, Mats Blomqvist, Ulrik Olsson, Kimo Viklund, Gunnar Hermelin och Lars Bodelius.

– Alla i bandet tar med sig låtar och vi spelar väldigt blandad musik. Alla är uppväxta med olika musikstilar och intressen, berättar Cay.

Vilket är en styrka i bandet. Man underhåller på olika tillställningar som exempelvis privata fester, föreningars årsmöten, företagsgig, invigningar. Man har också uppträtt på Kulturnatten i Norrköping, Ramundermarknaden i Söderköping och på pubar.

– Ibland sjunger och spelar alla åtta, ibland är de tre som spelar, andra gånger kör vi instrumentalt, förtäljer Cay.

Givna låtar

Musiken är således rejält mixad på alla möjliga vis. Även genremässigt. Det är allt från Beatles och Elvis Presley till jazz, gospel och country. Repertoaren är just nu på 85 låtar och de är från 1920-talet till 1970-talet. Varje gång är minst en charlestonlåt med och sången Ain´t she sweet är given på spellistan.

– I augusti ska vi vara med på countryfestivalen i Mem. Det ska bli skoj, jag hade inte spelat country förr men nu har vi övat sedan jul, informerar Rolf Bergelin.

Tidningen har träffat Cay, Kristina och Rolf. De berättar entusiastiskt om sitt band, sin musik och sina instrument. Ukulelen har fyra strängar och finns i många varianter som bas, tenor, sopran och konsert. Det finns även något som heter banjolele. Ukulelemusik förknippas nog av många med något fartfyllt.

– Det behöver det inte vara, det går bra att även spela långsamma låtar. På en spelning blir det nog tråkigt om man bara spelar fartfyllda låtar. Men i slutet brukar det fungera om man drar på rejält, förklarar Rolf.

Det mest intensiva året hade bandet 20 spelningar. Detta år har också startat med många spelningar och det pekar mot ännu en säsong med 20 gig. Ukebox har producerat tre cd-skivor, som dock inte kan köpas någonstans, och är med på Youtube.

– I grunden är vi ett liveband. Förutom musiken så har vi några i bandet som är bra på snacka och skoja och göra det mer underhållande, upplyser Kristina.

Idealiskt instrument

I dag är det populärt i Sverige att lära sig att spela ukulele. Rolf påpekar att det tack vare färre strängar på ett visst vis därför är lättare att traktera ukulele än gitarr. Cay ser det även på ett annat sätt.

– Det är svårare att få det att svänga med fyra strängar. Så att spela ukulele är nog så knepigt som gitarr.

Rolf pekar på några fördelar med att kunna spela på instrumentet som ser ut som en liten gitarr.

– Det är ett kul instrument, lätt ta med sig och princip alla kan lära sig. Om man nu inte övat i 10 000 timmar och ändå inte kan. Då kanske musik och ukulele inte är något att satsa på.

Något speciellt mål ni har framöver med bandet?

– Att ordna med en egen konsert. Det har vi inte gjort än, säger Kristina och får medhåll av Rolf och Cay.