• Yvonne Rosmark är vd på Nulink och hade i går UF-alumnen Alexander Zahari vid sin sida. Förhoppningsvis en blivande ledare även han. Foto: Rama Gergas

UF-alumner på praktik

Alexander blev ledare för en dag

Ung företagsamhet i Östergötland arrangerade genom nätverket UF alumni projektet Ledare för en dag. Fem före detta UF-företagare fick följa fem framgångsrika ledare under en hel dag för att på slutet träffas på Näringslivets hus i Linköping. Alexander Zahari följde med Nulinks vd Yvonne Rosmark. Han ville få fler kontakter i näringslivet och det har han fått.

NORRKÖPING

– Jag är mycket nöjd med dagen! Vi satt hela dagen på introduktionsmöte för 2014 med näringslivsrådet och bollade idéer fram och tillbaka, så nu är nästa verksamhetsår planerat, säger Alexander som fick träffa många från Linköpings näringsliv. Han hade ett UF-företag sista året på gymnasiet och jobbar nu på Länsförsäkringar i Norrköping samtidigt som han läser nationalekonomi i Lund på distans.

Han är från Norrköping, precis som flera andra av årets ledare och UF-alumner. Eftersom samverkan mellan städerna efterfrågas verkar det som målet är på väg att uppfyllas.

Yvonne Rosmark är nöjd över sin dagspraktikant.

– Alexander har varit nyfiken och ställt mycket frågor. Jag tror han lärt sig mycket, säger hon.

Plats för fler

På Nulinks agenda står bland annat kompetensförsörjning. Det blir fokus på ungdomar och studenter och att få så många som möjligt att stanna kvar i Linköping efter studierna.

– De ska integreras i näringslivet, säger Yvonne, och berättar även att social hållbarhet är i fokus.

UF alumni har funnits i tre år men ledare för en dag ordnas för första gången. I år var fem UF-alumner med, men till nästa gång finns det utrymme för fler.

– Vi har många i vårt nätverk som kan rekryteras för detta, säger Malin Ljung, regionschef på Ung företagsamhet.

Ledare för en dag är en internationellt beprövad aktivitet. Syftet är att ge ungdomar en inblick i hur det är att leda ett företag och inspirera dem till att själva bli framtidens ledare.